Местност Живата вода и змейският извор край Боснек - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Местност Живата вода и змейският извор край Боснек
Автор: Мария Ангелова

Още на влизане ви посреща табела "Добре дошли в село Боснек - белият дроб на Перник".

Вдишвате дълбоко. Срещу табелата като страж на селото се извисява най-възрастният му жител - 600-годишен космат дъб. Стъблото му има внушителен диаметър от 1,8 м и обиколка от 5,65 м. Ограден е, а дънерът му е подсилен в основата си с дъски. Поочукан от времето, но все още жив.

Ние обаче сме тръгнали по следите на един извор с приказното име Живата вода, за да видим има ли нещо живо там наистина. Казват, че водата му излиза на тласъци с променлива сила, като понякога напълно секва. Легендите разказват, че водата спира, когато грешен човек се доближи. Науката пък твърди, че карстовият извор събира водите си в подземна кухина преди да излезе на повърхността и когато кухината се изпразни, й е нужно време, за да се напълни отново. Науката е скучна понякога. По-забавно е да се придържаме към барометъра за грешници.

Потегляме от края на Боснек (има табели и информация за пътеката, всъщност вие ще минете по част от Алеята на карста в Природен парк Витоша).

30178

През цялото време се движим нагоре по течението на река Добри дол (приток на Струма), която местните хора наричат Криволица. Много подходящо име за лъкатушещите води, които са ни ту отляво, ту отдясно, ту част от тях текат направо по пътя (когато е валяло повече, части от пътеката са непроходими и ще ви се наложи да практикувате храстинг - заобикаляне през бодливите шубраци).

30188

30182

На пътеката няма да сте сами. Няма как да не ви направи впечатление колко много птичи песни се чуват, а вдигнете ли глава, може да видите и скален орел. Много вероятно е да се срещнете и с група пасящи коне. Друг биологичен вид, с който може да се сблъскате, са ловците. И разбира се, други туристи. 

По пътеката на няколко места има приятни дървени пейки с масички, така че не забравяйте сандвичите (и да си вземете боклука след това).

30173

30175

30171

Цветовете на есента

Пътеката е добре маркирана - освен лентова маркировка в червено и бяло, има и номерирани метални колове. При кол 45 трябва да се отклоните от основния маршрут, който продължава към заслон Меча чешма и село Кладница и след около 10 минути стигате до извора.

30179

Незнайно кога и кой е направил гранитен чучур за водата във формата на змейска глава. Така легендата може да включи огън, откраднати девойки, смели юнаци - всичко, което въображението ви може да роди. През 17-и век оттук минава прочутият османски пътешественик Евлия Челеби и макар тогава да няма змей (или тъкмо заради това), я нарича Чешмата на щастието. Хората от векове вярват, че водите й са лековити.

30183

30185

30174

30181

Тук можете сами да видите как водата намалява и спира - обикновено за около една минута, през сухи месеци за до един час. Ако е било много дъждовно, е възможно водата изобщо да не секва, а само да излиза с различен дебит. Подобен феномен се среща много рядко, в Европа е известен още един подобен извор във Френските Алпи. 

При извора има дървен заслон и място за палене на огън.

30176

Ако продължите по пътеката плътно покрай заслона и пресечете реката, 200 м по-нагоре на склона ще видите и пещерата, която носи същото име - Живата вода. Входът й е нисък и тесен, вътре може да се влезе, но имайте предвид, че е много влажно и кално и непременно носете челник.

30180

30172

Как да стигнете до извора Живата вода?

Село Боснек се намира на 45 км от София, от южната, по-малко посещавана част на Витоша. Излизате от София и се качвате на автомагистрала "Струма". Няколко километра след възела при Перник има отбивка за село Боснек, 5 км по тесен асфалтов път ще ви отведат до селото. Там карайте само направо, докато не видите една пресечка вляво, на чиято ъглова къща пише с червена боя "Ул. Жива вода". Поемата по нея и карате само направо, докато асфалтът не се превърне в черен път. Там някъде оставяте колата и продължавате пеша през широколистната гора. Нужен ви е около час - час и половина в едната посока. Денивелацията е много малка, пътеката е подходяща за всички възрасти, лека и приятна е. Подходящо време: целогодишно заради малкия наклон и добрата маркировка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
andonova, 30.10.2016 | 00:31
днес беше супер 30.10.2016 ..леко влажно,природа ,есен ..доволни сме ,но водата капчеше много малко на самия извор.нямаше време да почакаме повече от 10 мин..,да я дочакаме и се върнахме обратно ..около 8км е маршрута в двете посоки ..около 2 часа общо !
Христо Иванов, 01.03.2015 | 19:01
За съжаление изключително неподходящ маршрут в това време на годината.... Всеки, който тръгне натам, нека прочете нашите перипети: Днес, 01.03 опитахме да направим този маршрут, но се оказа неподходящо времето....Не като метереологични условия - не, беше слънчево. +12 градуса...Просто този маршрут не е подходящ в тези месеци. Може би от края на месец май, до септември...Много кално, мокро, а самата пътека не върви успоредно с реката (приток на Струма), а в самото корито на реката, трябва да газиш във водата, кал.....Общо взето за хора, търсещи адреналин, с рибарски ботуши е идеално, но за хора непододящо облечени и особенно с деца - ЗАБРАВЕТЕ...И оставете раниците, почти навсякъде има шипки по брега на реката, няма да минете и метър без да ви закачи раничката на гърба....
Абонирайте се за нашия бюлетин