Краков: Забележителности, подшушнати от местен - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Краков: Забележителности, подшушнати от местен
Автор: Мира Янева

Краков - някогашната кралска столица на Полша, и днес е запазила онази атмосфера, която ви кара да се чувствате като насред декор от приказка. Краков е един от много малкото полски градове, които успяват да се спасят от ужаса на Втората световна война, поради което тук има всичко – средновековен чар, еврейска история, соц архитектура и дори вълшебен замък, по традиция кацнал на хълм, пазен от огнедишащ дракон.

Ето какво ни препоръчаха на ухо няколко местни от Краков:


Главният площад

Това е най-големият средновековен площад в Европа. Стои си на мястото от 13-и век насам и редовно се превръща в сцена на фестивали. Спрете за минутка при някой от уличните артисти или за по-дълго в едно от многобройните кафенета.

Тромпетистът

Отскочете до базиликата Дева Мария (на полски: Kościół mariacki), за да чуете на всеки кръгъл час тромпетиста, който изпълнява химна на Краков. Ще забележите, че мелодията внезапно спира. Според легендата химнът се свири от незапомнени времена (поне 600 години), като е оповестявал отварянето и затварянето на градските порти (преди те да бъдат разрушени през 18-и век). Прекъсването вероятно е било с цел друг тромпетист от някоя от портите да се включи и да даде знак, че портата вече е затворена.

Веднъж дневно мелодията се пуска по радиото в цяла Полша.

На 11 юни 2000 г. мелодията влиза в Книгата на Гинес, след като е изпълнена едновременно от 200 тромпетисти по целия свят. На 3 април 2005 г. за първи път е заменена от траурната песен „Сълзите на Богородица“ заради смъртта на папа Йоан Павел II. На 11 април 2011 г. това се случва за втори път по повод смъртта на Лех Качински.

Брама Флорианска

Брама Флорианска е някогашната парадна врата към Главния площад. През нея са минавали кралските особи и всякакви благородни величия по пътя към замъка Вавел. Почувствайте се и вие със синя кръв и пристъпете тържествено оттук. Тази порта краси много от ппощенските картички от Краков. В стената край портата има малък музей, посветен на защитата на града.

Замъкът Вавел

Добре, че е бил Вавелският дракон (или както го наричат поляците, „смок вавелски“) и неговата бърлога, за да съществува днес замъкът на хълма Вавел в Краков. Ако го нямаше дракона да тормози хората, нямаше да се появи смелчага да го убие и да използва след това пещерата му, за да си построи палат. При замъка има фигура на метален змей, който пуска истински огън... когато пуснете SMS.

Замъкът e затворен в понеделник. На билета ви има определен час за влизане, който трябва да спазите. Тревата покрай пътеката към замъка е любимо място за пикник на поляците. Прочетете още за Замъка Вавел и огнедишащия дракон.

Вавелската катедрала

Намира се също на хълма Вавел. Тук през 1946 г. папа Йоан Павел II служи първата си меса. В миналото в тази катедрала са се извършвали коронациите на полските крале.

Водният трамвай

От няколко години посетителите на Краков могат да видят града от друг ъгъл – полюшвайки се по вълните на водния трамвай. Движи се само през лятото, има две линии. Билетът за една линия е 8 злоти. Не работи в понеделник и при неустойчиво време.

Ботаническата градина

Това е най-старата ботаническа градина в Полша (от края на 18-и век). Намира се в Ягелонския университет (Uniwersytet Jagielloński). Части от парка са подредени тематично – по държави (Японска градина, Североамериканска градина) и видове растения (дървета с цветни листа, магнолии). Вход: 6 злоти. Адрес: Ul. Kopernika 27

Пивница под Баранами (Piwnica pod Baranami)

Това заведение е едно от първите места в Краков, където се свири джаз, и тази традиция продължава и до днес (всяко лято се провежда Летен джаз фестивал). Пивница под Баранами съществува от 1956 г. и от самото начало е любимо място на артистите. В мазето й е имало кабаре, а славата й на ексцентрично място се е запазила и до днес. Бонус е очарователният барман.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Krum Tonev , 01.08.2013 | 14:54
Полша наистина е много красива! :)
Абонирайте се за нашия бюлетин