Краков и бърлогата на огнедишащия дракон - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Краков и бърлогата на огнедишащия дракон
Автор: Мария Ангелова

Добре, че е бил Вавелският дракон (или както го наричат поляците, „смок вавелски“) и неговата бърлога, за да съществува днес замъкът на хълма Вавел в Краков. Ако го нямаше дракона да тормози хората, нямаше да се появи смелчага да го убие и да използва след това пещерата му, за да си построи палат. Виждате, всичко в историята е навързано... А най-забавната част е, че и днес огненият дъх на дракона може да ви опърли мустаците, ако не спазвате дистанция.

Ето и малко подробности около живота и съдбата на дракона. Версиите на легендата са много (ама наистина много), но, слава богу, всички се съгласяват за едно – в Краков е живял дракон. Най-общо ще обобщим така: по време на управлението на легендарния основател на Краков, крал Крак, Вавелският дракон се бил заел доста отговорно със задачата малко по малко да унищожи полските земи, като яде цивилни и добитък наред и разрушава села наляво и надясно. Твърди се, че имал изявени предпочитания към младите девици и искал по една месечно да бъде оставяна пред входа на пещерата му. След време обаче всички девици били изядени с изключение на една – кралската дъщеря Ванда. Тогава, силно притеснен, кралят я обещал за жена на този, който убие дракона. Със задачата се справил бедният чирак Скуба, който взел кожа от овца, напълнил я със сяра и я оставил пред входа на пещерата. Змеят изял овцата, ожаднял много и започнал да пие вода. Изпил половината река Висла, но стомахът му продължавал да гори и накрая избухнал с мощна експлозия. И после знаете – живели щастливо до края на дните си. Според друга версия самият крал Крак се разправил с дракона, а според трета драконът въобще нищо не унищожавал, ами си спял дълбоко в пещерата от векове (което очевидно не е попречило на селяните да го убият без причина).

И ако във всички версии на приказката драконът накрая умира, то в реалния живот още си стои там, пред пещерата. Металната скулптура с шест крака е поставена през 1970 г. и бълва огън на всеки пет минути (или когато изпратите SMS на кратък номер с текст „огън“ - вижте подробности на табелата до дракона). Това е възможно благодарение на скрито в устата му кранче с природен газ.

За да влезете в пещерата на Вавелския дракон (което непременно ще поискате да направите, когато стигнете замъка), трябва да се спуснете по тухлена шахта, която някога е била кладенец. Звучи ли ви като средновековно приключение? От 270-те метра дълбочина на пещерата туристите се допускат най-много на 81 м навътре, минават през три отделни камери, разделени една от друга с тесни входове. Освен, че няма да стигнете до дъното, има и други неща, които няма как да видите като туристи - отдясно на средната камера, прикрит с дървено пано, е входът на тунел от коридори, прокопан през 1974 г. Там има пет мини езерца и редки пещерни животински видове (от тези с многото крака и пипала, дето живеят на влажно и тъмно).

Каквато и да е истината за дракона обаче, доказано е, че неговата бърлога в Краков е населявана от хора от каменната ера насам, а в даден период от съществуването си е била и 2-в-1 средновековна кръчма + бордей, където са се запивали известни благородници и хора на изкуството.

Полезна информация:Замъкът Вавел в затворен в понеделник. На билета ви има определен час за влизане, който трябва да спазите. Тревата покрай пътеката към замъка е любимо място за пикник на поляците.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин