Ловеч: Забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ловеч: Забележителности за един уикенд
Автор: Петя Димитрова

Какво да видим в Ловеч? Когато зададете този въпрос най-честият отговор, който ще получите е...

Покритият мост

Разбира се! Мостът на Кольо Фичето е символ на Ловеч и първото място, което туристите посещават в града. Намира се в центъра и е построен през 70-те години на XIX в. Това е единственият покрит мост на Балканите. Но все пак това не е единствената забележителност, която да ви накара да посетите Ловеч, така че да продължим напред...


Бароковите къщи

Бароковите къщи на Ловеч са разположени в непосредствена близост до Покрития мост и допринасят за чара на „търговската“ част на града.

Къщите са построени след Освобождението от заможни ловчанлии. След пожар в една от тях те биват съборени и възстановени наново.

Паркът Стратеш

Паркът е любимо място за разходка на местните хора. Кръстен е на хълма, на който се намира, а от него се открива прекрасна панорамна гледка. Тук е издигнат мемориал на руските войски и българските опълченци, паднали за освобождението на Ловеч през Руско-турската война от 1877 г. Първоначално е замислен през ранната 1926 г., като в последствие търпи няколко преустройства.

Зоопаркът

Намира се в естествена гора в парка „Стратеш“ и е вторият по големина в страната. Сред обитателите на зоопарка може да видите бяла мечка, сибирски тигър, лъв, леопард, едногърба камила, кафява мечка, маймуни, папагали и други екзотични и не толкова екзотични видове.

Алея Баш бунар

Алеята Баш бунар следва протежението на р. Осъм и е оформена като живописен парк. За да се насладите на красотата и е най-добре да я посетите в късна пролет или през лятото. Тогава цветните храсти цъфтят и създават неповторимо усещане.

Архитектурно-исторически резерват „Вароша“

Вароша е старинният квартал на Ловеч, разположен в подножието на крепостта Хисаря. С типичния си възрожденски стил кварталът е бил дом на местните занаятчии и търговци. Днес част от къщите в него са достъпни за посещение.

Във Вароша се намира и музеят „Васил Левски“.

Паметникът на Васил Левски

Паметникът се вижда от целия град и това не е случайно – това е най-голямата и внушителна фигура на Апостола. Издига се над архитектурно-историческия резерват „Вароша“, в който по времето на Левски е кипяла революционна дейност.

Средновековната крепост Хисаря

Крепостта е разположена на хълма в непосредствена близост до паметника на Левски.

На това място през 1187 г. се е провела решителната битка между въстаническата армия на Асен и Петър и византийската войска. С подписания мирен договор се отбелязва началото на Втората българска държава.

Крепостта е една от последните, паднали под Османско иго.

В доклад на руските войски от 1874 г. е написано: "Ако армията на Ваше Величество успее да задържи Ловеч, това ще бъде благодат от небето, защото той е по-богат от много наши градове и с право населението го нарича Алтън Ловеч.".

А днес ние ще ви кажем: Ако Ваше Величество Пътешественикът успее да посети Ловеч, това ще бъде благодат от небето, защото той е красив и неповторим град, който чака да ви разкаже много истории.

Музейна минерална сбирка (с бонус луноход)

Макар да не е с особено вълнуващо име, музейната минерална сбирка ще ви очарова. Освен минерали, включва и голяма колекция от радиопарати (от изобретяването на радиото насам, включително и самоделки, правени от ловчанлии), находки от неандерталците, живели в Деветашката пещера, и точен макет на първия луноход, който комплексно изследва Луната. Научете повече за музейната минерална сбирка в Ловеч

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Krum Tonev , 04.07.2013 | 11:56
Много готин град, имам какво да се види наистина :)
ruslana, 04.07.2013 | 11:41
не знаех,че има зоопарк в Ловеч, мислих го за скучен град всъщност, честно почивам в Троянския балкан, ще посетя Ловеч другия път.
Абонирайте се за нашия бюлетин