"Л" като Ловешки Луноход (и други съкровища) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
"Л" като Ловешки Луноход (и други съкровища)
Автор: Мария Ангелова

Или къде в Ловеч да видите луноход, да научите как неандерталците са палели огън и да разгледате колекция от радиоапарати-антики.

Ловеч не е само Вароша, крепостта Хисаря и паметникът на Васил Левски. Отклонете се няколко пресечки встрани от утъпканите от туристите маршрути, за да откриете един малък музей, който е цяла триизмерна енциклопедия.

Зад на пръв поглед невзрачното наименование „Музейна минерална сбирка Атанас и Васил Атанасови“ се крие пещерата на Али Баба, пълна с неочаквани съкровища, които можете да видите отблизо и дори да докоснете.

Луноходът

„Луноход 1“ като истинска звезда привлича погледите още на влизане в двора на музея. Това е точен макет на първия уред, който комплексно изследва Луната. „Луноход 1“ е и първият апарат с дистанционно управление, който се движи по друго космическо тяло. Ако се чудите какво ли пък прави този луноход в двора на музея в Ловеч, припомнете си, че родом от този град е първият български космонавт – Георги Иванов.

Находки от Деветашката пещера

В музея можете да видите оригинални глинени съдове, открити в Деветашката пещера (на 18 км от Ловеч). Смята се, че пещерата е заселена за първи път около 70 000 г. пр.Хр. от неандерталци. На едната стена пък има разрез от самата пещера.

Това е и мястото, на което децата (а и не само те) могат със собствените си ръце да проверят как се е палел огън в праисторически времена. С едно предварително обаждане можете да разберете кога предстоят занимания в учебната зала по археология (участието е безплатно). Децата могат да изработят собствени сечива, съдове от глина, да смелят зърно по праисторически техники.

Колекция от радиоапарати

Не е нужно да сте запалени почитатели на радиото, за да изпитате истинско вълнение на влизане в радио стаята. Тук има около 200 радиоапарати от различни епохи от изобретяването на радиото насам, включително и самоделки, правени от ловчанлии.

Колекцията от минерали

Музеят съществува благодарение на дарението от минерали на Васил Атанасов, направено в памет на починалия му син Атанас. В няколко зали можете да видите минерали с всякакви цветове, форми и размери.

Полезна информация: Музеят работи от 9 до 17 часа през зимата (с почивка от 12 до 13 часа) и от 9 до 18 часа през лятото (с почивка от 13 до 14:30 часа). В събота и неделя е затворен, но ако се обадите предварително, ще ви посрещнат. Телефон за връзка: 068/ 600 562. Адрес: ул. Княз Имеретински (бившето Каравелово училище).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин