Вратцата: На границата между града и планината - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вратцата: На границата между града и планината
Автор: Константина Кочанкова

Днес ще се разходим до едно място във Врачанската планина (дял от Стара планина), намиращо се съвсем близо до цивилизацията - Вратцата. Въпреки близостта си с немалък град като Враца тази долина притежава невероятен магнетизъм.


Вратцата представлява ждрело, разположено на границата между планината и града. Съвсем малко време ходене от жп гарата ви дели от този внушителен феномен. Издигащите се скали стигат самото небе и прекрасно се очертават на неговия фон.

Тук не е изключено да видите катерещи се нагоре алпинисти, търсещи контакт с висините. Интересно е да наблюдавате малките човешки фигурки на стотици метри разстояние от вас, както и да чуете едва достигащият звук от техните подвиквания.

Вратцата се намира в самото подножие на Врачанския Балкан. Въпреки сравнително малката надморска височина от около 1400 метра пейзажът е динамичен - гигантски скални отвеси, пещери, водопади. Разнообразието е зашеметяващо!

Дълбоко врязаната речна долина е образувана от протичащата оттам река Лева. Изумително е колко миниатюрна изглежда тя днес, а още по-странно е как е успяла да се вреже във варовика и да издълбае в неговата сърцевина такова дълбоко ждрело. Оттук освен реката преминава и автомобилен път, който ни отвежда към село Згориград и пещерата Леденика - още един феномен на Врачанската планина.

Въпреки страховито устремените към небесата скални масиви достъпът до Вратцата е лесен - теснината се намира на съвсем малко разстояние от гарата – стига се за между половин и един час. А с кола можете да спрете директно в ждрелото. От Враца трябва да поемете по пътя за Згориград. Дотам може би по-лесно ще се ориентирате, ако следвате табелите за пещера Леденика. Близо до речната долина са разположени хижите "Леденика", "Околчица" и "Пършевица" - също удобна точка за започване на пътешествие. А ако сте запалени колоездачи, то със сигурност ще намерите за приятно карането по пътя към Згориград. Тук шосето не е натоварено с автомобилно движение и придвижването е спокойно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Kremena Peteva , 07.06.2013 | 09:46
страхотно място , ходила съм там преди много години , направо ми спря дъха
Denica Mileva , 07.06.2013 | 09:40
чудесна гледка ,някои ден бих посетила това страхотно местенце
Абонирайте се за нашия бюлетин