Ритлите: Слънчеви следобеди край Искър - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ритлите: Слънчеви следобеди край Искър
Автор: Константина Кочанкова

Случвало ли ви се е да имате моменти, в които искате да отидете някъде извън забързания град, да седнете и просто да съзерцавате? Само хубави емоции в някой слънчев, приятно топъл ден. Веднага изниква въпросът кое ще е това удобно за целта място? Ето едно интересно предложение - Ритлите.

Интересен е произходът на това наименование. Смята се, че то произлиза от думата "ритла", която означава странична преграда на волска кола. Със сигурност, виждайки Ритлите, ще намерите връзката за очевидна. Но нека се отдалечим от тълковния речник за малко, за да се отправим на интригуващо пътешествие.

Ритлите се намират в единия край на Искърското дефиле и са прекрасен завършек на този красив район. Или пък начало – зависи откъде идвате. Нагледно те представляват няколко успоредно разположени продълговати и тънки каменни стени. Ако застанете на отсрещния бряг на река Искър точно срещу Ритлите, те изглеждат малки, но всъщност размерът им е внушителен. Още по-впечатляваща от тази гледна точка е гледката на губещия се под тях влак, който след това стремглаво изскача от другата страна на скалния феномен, за да спре на гара Лютиброд.

И ето удобният момент за прекарване на слънчев пролетен следобед - точно срещу Ритлите има полянка с удобни дървени пейки. На няколко метра се намира река Искър.

Разбира се, можете и да не се отдавате на мързел в района, а да се разходите и нагоре из село Лютиброд. От него тръгва пътека за Черепишкия манастир. А около селото можете да се насладите на красивите Черепишки скали, които въпреки сходния си състав със скалните образувания в Искърското дефиле изглеждат коренно различно със своя чисто бял цвят.

Много близо до Ритлите, от западната им страна, на левия бряг на река Искър се намира историческата местност Рашов дол - мястото, където са избити последните оцелели от четата на поета Христо Ботев. В края на голяма поляна е запазена в автентичен вид кошарата, в която се е водило сражението, а край нея е построен и параклис. При моста над Искър с автомобилния път между село Лютиброд и жп гарата край него, е поставена бяла информационна табела - там е и началото на пътеката към Рашов дол. Стига се за не повече от четвърт час, а оттам нагоре към Балкана започва маркиран маршрут, който за около три часа отвежда до хижа "Околчица" - недалеч от едноименния връх.

Както е известно, той също е свързан с подвига на Ботевата чета - в една долинка наблизо загива и самият Христо Ботев. На върха е издигнат величествен паметник с височина над 30 метра. Пътеката между Лютиброд и Околчица е обозначена с жълта маркировка, като на места трасето съвпада с шосето между село Челопек и хижа "Околчица". Маршрутът преминава и през защитената местност "Веждата", характеризираща се със интересни скални форми и редки растителни видове. С няколко думи - районът на Ритлите има какво да разкрие, както на активните натури, така и на тези, които повече обичат да се заседяват и да се любуват на природните красоти от някое удобно местенце

До Ритлите много удобно може да се стигне с влак (гара Лютиброд), вариант е и автомобилният транспорт.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Martin Danchev, 01.11.2013 | 11:09
Отново поредната много добра идея за трипче. Благодаря ви и продължавайте да давате идеи в същия дух!
Абонирайте се за нашия бюлетин