Черепишките скали: Ослепително бяло над Искър - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Черепишките скали: Ослепително бяло над Искър
Автор: Константина Кочанкова

Искърското дефиле е от онези места в България, където буквално на всеки метър има нещо интересно. Тук е осеяно със скални образувания, масиви, пещери... Вероятно сте чували за Черепишкия манастир "Успение Богородично". Всички са чували за Белоградчишките и Лакатнишките скали, за Ритлите и Побитите камъни. На доста по-малко хора обаче са познати Черепишките скали, макар че те с нищо не им отстъпват по красота.


Минавайки с влак през долината на река Искър малко преди Лютиброд, обърнете внимание на високите скални масиви, които се отличават от околността със своя снежнобял цвят. Те са изградени от бели варовици, които на много места са отвесно изсечени от минаващата река Искър. Голяма площ от тях е надупчена от пещери. Още по-впечатляваща е гледката около жп спирка Черепиш на нивото на реката. Там скалите се издигат като кулите на някой средновековен замък.

В слънчев ден светлината около тези скални образувания може направо да ви ослепи. Съвсем по различен начин изглеждат в мрачно и бурно време. Устремените нагоре върхове придобиват застрашителен вид. А тъмното небе перфектно подчертава тази картина.

На много места внушителният скален масив е прорязан от тунелите по пътя София-Мездра. Това също дава възможност да разгледате от различна точка Черепишките скали. Само внимавайте по многобройните завои в дефилето. Със сигурност по-добър избор е пътека в района, която ще ви отведе и до Черепишкия манастир. Тя минава високо над десния бряг на река Искър и предлага живописни гледки във височина към белите варовици.

Нашата пътека започва от края на село Лютиброд. Оттам се минава през открити поляни като река Искър се пада ниско вдясно. Тя стига до масивна скала и продължава наляво. Интересен момент на 100-200 метра от това място е нареченият от местните хора Пресечен камък - пътеката буквално преминава през скалата и образува коридор, който е дълъг няколко метра. Малко по-надолу след това интересно място се намира оброчен кръст. За съжаление, пътеката след него на места става по-трудно различима - изглежда не е толкова често посещавана. Все пак по нея се стига до Черепишкия манастир. Тя минава покрай кариера за камъни, а в един момент преминава в асфалтов път.

Който и от вариантите за оглед на Черепишките скали да изберете, със сигурност ще останете впечатлени - от внушителните масиви, както и от интересния цвят на скалите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин