Как Градът на книгата стана Уудсток на мисълта - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как Градът на книгата стана Уудсток на мисълта
Автор: Стефан Стефанов

Когато през 1961 г. никому неизвестният Ричард Буут отваря книжарница за книги втора ръка в град Хей он Уай на река Уай, едва ли някой е очаквал, че от това ще произлезе нещо кой знае какво. Градът е буквално на границата между Уелс и Англия и има население от 1500 души – спокоен, малък пристан в уелската провинция, но без никакъв шанс да привлече каквито и да било туристи.

Пристигането на Буут обаче променя всичко за това градче, защото след него там пристигат още предприемачи, които до началото на 70-те отварят над 40 книжарници за издания втора ръка навсякъде из Хей. Това привлича от своя страна множество почитатели на книгите, които идват да си закупят повече четива за по-малко пари, и постепенно за Хей он Уай започва да се разчува. И не просто се разчува, ами градчето буквално става сензация в литературния свят на Острова, което дава основание на 1 април 1977 г. Ричард Буут да направи рекламен трик като обяви Хей он Уай за независимо кралство, а себе си - за негов крал.

Кралство Хей

С годините концепцията за Хей като кралство на културата се развива във възходяща посока и от 1988 г. там започва да се провежда литературният фестивал „Хей" (Hay Literature Festival), който в наши дни е спонсориран от английския вестник "Дейли Телеграф" (The Daily Telegraph). С развитието на идеята, Хей вече не е свързан само с литературни теми, защото през десетте дни на провеждането на фестивала негови гости вече са както писатели и издатели от цял свят, така и учени, филмови творци, историци, философи и над 80 хиляди души почитатели на културата и мисълта.

За 27 години уелското градче успя да извърви пътя от малките книжарнички до изключително широка платформа за споделяне на идеи и творчество, отлично описана от бившия американски президент Бил Клинтън като „Уудсток на мисълта“. През 2015 г. Хей на практика вече не е просто град на литературата втора ръка, ами самостоятелен културно-туристически център, чието значение вече се простира извън границите на Великобритания. Градът е „побратимен“ на културни начала с Реду в Белгия и Тимбукту в Мали, и е свързан с организирането на подобни фестивали в различни точки от света като Картахена (Колумбия), Будапеща, Керала (Индия), Бейрут (Ливан), Дака (Бангладеш) и др.

„Hay Literature Festival“ се провежда всяка година между 21-31 май.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин