Как да изкарате ваканция без притеснения: 13 практически съвета - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да изкарате ваканция без притеснения: 13 практически съвета
Автор: Peika.bg
Как да изкарате ваканция без притеснения: 13 практически съвета
Снимка: pexels

Ваканциите трябва да бъдат възхитителни, мечтателни и приключенски. Няма да отидете някъде, за да мислите постоянно какво се случва у дома или да се тревожите безкрайно за вашата безопасност.

За да имате почивка без притеснения, трябва да се погрижите за някои въпроси, преди да тръгнете и след това, по време на пътуването, да имате предвид няколко правила. Ако го направите, на първо място ще намалите риска от изнервящи ситуации, но и ще направите услуга на ума си. Когато знаеш, че всичко е направено е по-лесно да се отпуснеш.

Свършете нещата, преди да започнете пътуването

За да забравите за работата, свършете нещата, преди да тръгнете на път. Направете списък със задачите, които трябва да изпълните и след това се погрижете за тях една след друга. Мисленето за някои отворени работни проблеми може да развали празниците ви, особено ако са проблематични. Разбира се, не винаги е възможно да поправите всичко перфектно, но направете колкото можете и приемете, че останалото трябва да изчака завръщането ви.

Подгответе дома си

Помолете доверени съседи или членове на семейството да вземат вашата поща. Това е особено важно, ако очаквате важни писма или пратки. Поставете всички ценни неща на сигурно място. Това се отнася не само за най-очевидните неща, като физически ценности, но и документи, така че не забравяйте за тях. Огледайте къщата си, за да си напомните за всички неща, които държите там. Хората са склонни да забравят какво имат у дома. Подъл крадец може да вземе нещо, което не използвате ежедневно и може да пренебрегнете. Оставянето на осветлението е добра и проста практика, често плаши потенциалните натрапници.

Бъдете разумни, когато планирате почивката си

Не се доверявайте на офертите, които изглеждат твърде добри, за да са верни – вероятно не са. Ако дом под наем или хотелска стая изглежда страхотно и е подозрително евтин, потърсете друго настаняване, може да е измама. Същото важи и за полети и др. Използвайте надеждни, опитни компании; не резервирайте билетите си чрез странни агенции. Това е за безопасността, но трябва да имате предвид още едно нещо, ако искате да имате ваканции без притеснения. Не планирайте твърде много дейности. Тичането от едно място на друго не е никак приятно. Много хора, особено ако ходят рядко на почивки, искат да изживеят колкото се може повече през тези няколко свободни дни. След това, за съжаление се оказвате стресирани и уморени. Дайте си шанс да бъдете спонтанни и спокойни.

Не споделяйте твърде много

Чудесно е да уведомите приятелите си за вашите планове за пътуване, но не забравяйте, че социалните медии не се използват само от приятелски настроени хора. Въздържайте се от публикуване на актуализации преди заминаването. Някой недружелюбен може да го забележи и да се възползва от отсъствието ви. Споделянето на снимки от ваканции преди да се върнете, също не е добра идея що се отнася до безопасността. Хората ще разберат, че ви няма и домът ви е празен. Може да имате строги настройки за поверителност и тези публикации ще се виждат само от хора от списъка ви с приятели, но това все още не гарантира безопасност, освен ако този списък не е много кратък и внимателно съставен. Хората често се добавят един друг, дори ако не са истински приятели, а само познати. За съжаление много грабежи се извършват от лица, които познават собственика на имота. Това е много неприятна мисъл и ние предпочитаме да я игнорираме, но не е добра идея да бъдете твърде доверчиви в днешно време.

Уведомете най-добрите си приятели

Не прекалявайте с точка три. Някой трябва да е наясно къде се намирате и как се справяте. Информирайте най-близките си приятели за плановете си и от време на време им се обаждайте или изпратете съобщение. По този начин те няма да се притесняват и вие ще знаете, че в случай, че ви се случи нещо неочаквано, някой вкъщи ще забележи липсата на комуникация. Това е особено важно, ако пътувате сами.

Вземете копия на документи

Трябва да имате фотокопия на най-важните документи, като кредитни карти, паспорт, лична карта и шофьорска книжка. В случай, че загубите портфейла си или той бъде откраднат, те ще ви бъдат полезни. Освен това всъщност не трябва да имате всички документи на едно място. Ако имате и паспорт, и лична карта, пазете ги отделно. Същото е и с картите, ако имате няколко, не ги поставяйте в един и същи джоб.

Бъдете внимателни, когато споделяте информация по телефона или в интернет

Може да се наложи да използвате интернет кафенета или обществени места, претрупани с хора по време на пътуванията си. Не можете да сте сигурни, че тези връзки са сигурни, така че избягвайте да въвеждате пароли в банковите си и други финансови сметки. Друго важно правило: винаги излизайте, когато сте готови. Никога не оставайте в профила си, това се отнася не само до типа акаунти, споменати по-горе, но и имейл, социални медии и т.н. Отчетите съдържат вашата лична информация, история на разговорите и много данни, които никой освен вас не би трябвало да вижда. Що се отнася до телефоните, те също могат да доведат до неприятности понякога. Не споделяйте твърде много информация по телефона. Ако сте резервирали хотелска стая и персоналът ви се обади, за да потвърдите вашия кредитен номер, откажете и кажете, че ще го направите лично, това винаги е по-безопасен вариант.

Избягвайте да носите много кредитни карти или много пари в брой

Не се разхождайте из града с портфейл пълен с пари. Винаги носете със себе си само количеството, от което се нуждаете. Винаги можете да използвате банкомат или банка, за да изтеглите повече пари. Носенето на няколко безконтактни карти също е рисковано. Ако имате повече от една, оставете втората в сейфа на хотела. Винаги е добре да разполагате с номерата за спешни случаи за вашите банкови сметки и карти, за да можете в случай на проблем бързо да ги блокирате.

Дайте си време

Важно е да си отделите време! Нещата почти не са стресиращи, ако си отделите достатъчно време. Ако бързате, в крайна сметка оставяте нещата зад себе си; почти пропускате полета си или пропускате преживяване. Дайте си време да прегърнете момента напълно. Също така ще откриете, че не се притеснявате, когато погледнете назад към деня си. Ще знаете, че сте се възползвали максимално от него.

Подгответе добре чантата си

Малък и специален съвет, но може да бъде много полезен. Особено за забързания и хаотичен пътник. Просто организирайте чантата си. Опаковайте разумно. Вместо да хвърляте всичко, дайте на нещата определено място. По този начин ще знаете къде е всичко.

Как това помага за намаляване на стреса? Ще ви спести време и енергия от трескаво ровене наоколо, когато търсите билет за влак или паспорт. Това е последното нещо, което искате в натоварена ситуация. Това е особено последното нещо, което искате в голям град, когато сте заобиколени от купища хора. Няма по-добър начин да се откроите като турист от това да тършувате из огромна раница, опитвайки се да намерите нещо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин