Как да направим музеите по-интересни за децата - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да направим музеите по-интересни за децата
Как да направим музеите по-интересни за децата

За повечето деца перспективата да ги заведете в музей е равнозначна на ходенето на зъболекар. Вие обаче можете да превърнете безцелното обикаляне между витрините и още по-безцелното дълго взиране в картини на модерното изкуство в забавление за цялото семейство. Ако вие самите не сте любители на музеите, вероятно няма да сте много запалени да развеждате и децата си по тях. Въпреки това вижте нашите съвети – току виж са събудили интерес и у вас да се отправите към музея, който сте подминавали толкова много пъти.

Гладна мечка музей не разглежда

Не е добра идея да тръгнете към музея преди обяда, защото вместо експонати, пред очите ви ще се мержелеят сандвичи и пържени картофки, а обиколката на залите ще се превърне в спринт към ресторанта. И под „мечка“ имаме предвид не само децата, а всички членове на семейството. Същото важи и за посещение на музеи във времето за следобедна дрямка.

Всичко е в подготовката

Успехът на посещението в музея с децата зависи до голяма степен от предварителната ви подготовка. Повечето чуждестранни и някои български музеи имат добре организирани сайтове, в които можете да се запознаете с текущите експозиции. Разгледайте заедно какво ви очаква, и нека всеки си избере любима зала или експонат, които иска да види. Прочетете и интересни истории за времената или личностите, с които ще се запознаете в музея.

По интереси

Съобразете се с интересите на детето си – дали се увлича от техника, история или приложни изкуства – и изберете най-подходящия за него музей. Не забравяйте и малко по-нетрадиционните варианти като Музея на минното дело в Перник, например, където се разхождате в галериите на мината с каска на главата, или Етъра, където можете да наблюдавате на живо как се изработват предмети на народния бит.

Като на игра

Преди да влезете в музея, измислете забавна игра, която да задържи вниманието на децата. Примерно колко цървули могат да преброят в етнографския музей. Или колко картини на животни могат да заснемат с фотоапарата. Можете да играете и на търсачи на съкровище – дайте им насоки и ги пратете да търсят например картина с много овце и овчар с физиономия все едно чака да го фраснат по лицето. Златю Бояджиев би се гордял! А докато правят това, неусетно ще видят и запомнят още много други неща.

Ходете често

За да научите децата си да ценят историята, трябва да повтаряте упражнението с ходенето по музеи редовно. Още повече, че с порастването си децата започват да виждат нещата по различен начин – днес виждат висок, брадат чичко, утре научават какво е въстание, а след години навързват двете неща и започват да изграждат свои собствени възгледи за живота.

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин