Как да не изглеждате грубияни по света - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да не изглеждате грубияни по света
Автор: Peika.bg
Как да не изглеждате грубияни по света
Снимка: Mindaugas Danys

Различни хора, различни разбирания за добро поведение. Това, което ви се струва за нормално като отношение и поведение в България, някъде другаде може да се сметне за доста сериозна обида или поне отровно пренебрежение към местните обичаи. Повечето от примерите за това какво не трябва да правите в чужбина може да изглеждат странни, но по-добре ги имайте предвид, когато пътувате – със сигурност не искате да ви сметнат за грубияни и то заради нещо, на което не бихте обърнали внимание.

От примерите по-долу изглежда, сякаш в Азия нашият начин на контактуване може да засегне най-много хора.

Япония

В Япония не е добра идея да се смеете по балкански – високо и освободено, защото така си показвате зъбите, а широко отворената уста се счита за нещо неприлично в Страната на изгряващото слънце. Така че - ако ще се смеете там, го правете по-смирено (как става това е друг въпрос). И знайте, че, ако в Япония могат да ви простят твърде разкрепостения смях, то издухването на носа пред тях със сигурност е отвратително и обидно.

Пак там оставянето на бакшиши все още се счита за нещо обидно – хората в Япония просто имат имат определна представа за нещата. Тя се състои в това, че работата трябва да се върши, както трябва, дори без да получаваш допълнително заплащане за това. Все пак, в секторите, които работят повече с туристи, бакшишите лека-полека са приети като форма на поощрение на персонала.

Индия

В Индия пък лявата ръка се счита за „мръсна“ (тоест - използва се основно в тоалетната). Затова там винаги поздравявайте, плащайте или взимайте предмети с дясната. Пак там, когато получите подарък в опаковка, не разкъсвайте веднага хартията, за да видите какво има вътре – те се счетат тази нетърпеливост за алчност.

Норвегия

В Европа тези неща не са така силно изразени, но все пак имайте предвид това – в Норвегия използването на клаксона е само за извънредни и крайно спешни ситуации. Там клаксонирането без причина е само повод за създаване на паника на пътя.

Франция

Във Франция пък познатите хора държат да бъдат поздравявани вербално - махване с ръка или кимване не е приемливо, защото се счита за пренебрежително.

Както вече казахме - различни хора, различни разбирания.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин