Как да ограбим и разрушим замък - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да ограбим и разрушим замък
Автор: Peika.bg

Замъкът в португалския град Гимараеш е бил на косъм от разрушаването си през 1836 г., когато има предложение да бъде сринат до основи и камъните му да бъдат използвани за павиране на улиците на града. През 2012 г. обаче той ще бъде съвсем безнаказано обиран, разрушаван и възстановяван.

Всъщност това е арт проектът „Замъкът в три действия“, част от програмата на Гимараеш като европейска столица на културата 2012. Сградата е на възраст повече от десет века и за това време е преживяла всякакви обрати на съдбата. Символът на града е бил многократно нападан, но със сигурност не и по време на съзнателния живот на днешните португалци. Последната по-сериозна заплаха за неговата цялост е била през 1836 г., когато в него са лежали политически затворници. Тогава от Патриотичното общество за Гимараеш предлагат замъкът да бъде срутен, а камъните, от които е построен, да бъдат използвани за далеч по-добро дело – павиране на улиците на града.

Облечени в традиционни костюми актьори, гигантски кукли и сламени чучела, които намират края си сред пламъци – представлението, което са подготвили в Гимараеш е впечатляващо. Но това не е всичко – има и кулинарни прояви, филми и дискусии за бъдещето на замъците. С други думи – много повече от обичайните ви посещения на музеи и дворци.

Полезна информация: Можете да наблюдавате обирането, разрушаването и възстановяването на замъка в Гимарайш от април до септември 2012 г. Входът е 5 евро. Актуална информация ще намерите на сайта на Гимараеш.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин