Как да пазарувате сувенири като местен - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да пазарувате сувенири като местен
Автор: Мария Ангелова
Как да пазарувате сувенири като местен
Снимка: Thinkstock/Guliver

Да донесеш подарък от пътуването си е страхотно. Да откриеш сувенир, който не само е наистина местен (а не с миниатюрен надпис Made in China на задната си страна), но и няма след това да събира прах на някоя витрина, е сложна задача. Ето няколко жокера от нас за търсене и откриване на сувенири с на добри цени:

Храна

Храната може и да не напомня вовеки за себе си от рафта, но пък е свързана с чисто физическо преживяване на дестинацията, на която вашите приятели не са били. Може да върви и с бонус – рецепта.

Например, донесете няколко вида местни сирена от Италия заедно с рецепта за прясна паста със сос от сирена. Най-добре я сгответе сами и поканете гости на хапване, италианско вино и приказки.

Потърсете източника

Всяко място е известно с нещо типично. Същото това нещо обаче можете да купите не от сергиите за туристи, а директно от източника. Разпитайте в хотела си или случайни местни хора къде можете да намерите производителя, който търсите

Например, докато сте в Гърция, си вземете зехтин не от супермаркета, а от малките цехчета за производство на зехтин, които са разпръснати из цялата страна. Получавате бонус – среща с човека, произвел вашия зехтин. Той вероятно има и много интересни истории за разказване.

Отидете в супермаркета

След като ви посъветвахме да не ходите в супермаркета, сега ще направим тъкмо обратното. Там ще откриете много от продаваните в зоните за туристи продукти, само че на цени като за местните.

Например, вместо да купувате кутии с белгийски шоколад, опаковани с панделки, финтифлюшки и бонус картичка от Брюксел, влезте в супермаркета и там ви очаква шоколадът, с който самите белгийци се подслаждат.

Следвайте чужденците, които са се заселили във вашата дестинация

Ако искате да подарите нещо весело – портмоне, цветни тефтери, стари пощенски картички, на повечето места по света Чайнатаун е мястото, където ще откриете всичко това на много добра цена. Според това къде отивате, разпитайте за кварталите на чуждестранните общности и се потопете смело в екзотичната атмосфера. Не забравяйте да проучите и къде и кога се провеждат антикварните и битпазарите, ако се почитатели на този тип дестинации. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин