Как да планирате перфектното пътуване - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да планирате перфектното пътуване
Автор: Peika.bg
Как да планирате перфектното пътуване
Снимка: Photl

Има едни досадни многознайковци, които потеглят на път и всичко им върви по мед и масло, че даже и по-добре. Никога не им свършва бензинът насред десетки километри пустош. Никога не пристигат в музей, който да се окаже затворен. Никога не си изпускат полета...

Причината за техния успех в 99% от  случаите се дължи на добро планиране, а в останалия 1% - на чист късмет.

Бъдете и вие перфектни в планирането на пътуването – със следващите съвети.

Мислете реалистично

Да, разбира се, че искате да издоите максимума от пътешествието си и да разглеждате по един град на ден с всичките му музеи, паркове и забавления, всеки ден. Все пак не всеки ден ходите в Перу/Аржентина/Китай. Обаче в края на ваканцията си има опасност да изглеждате така, все едно сте били в изправителен лагер.

Приоритети, приоритети...

Ако в течение на деня видите, че няма да ви стигне времето да направите всичко, което сте запланирали, трябва или да останете още един ден, или да се откажете от някоя точка в списъка си. Затова организирайте нещата, които искате да видите и направите, по градове, като ги наредите по важност. Така няма опасност да се окаже, че нямате време тъкмо за Лувъра в Париж...

Какво предстои

Проверете предварително какви фестивали, празници и карнавали предстоят там, където отивате, за да ги включите навреме в програмата си. Не забравяйте да си отбележите работното им време, както и колко пари ще ви трябват за входни такси.

Елате утре

Много важно е да проверите дали вашето пътуване не съвпада с национален празник в страната, където отивате. Защото това означава празни улици, затворени музеи, затворени магазини, в много държави – и затворени заведения.

Не забравяйте картата

Принтирайте предварително карта на града/държавата, особено ако отивате там за първи път. Така ще се ориентирате как са разположени една спрямо друга точките в плана ви и няма опасност да вървите часове на ред в грешна посока. Не че е лошо да се губиш – даже е много приятно, но не и когато имате строг и последователен план за следване.

Не забравяйте важните телефони

Колкото и да сте подготвени, съдбата винаги може да ви е подготвила нещо, което не бихте дори заподозрели, че бихте могли да очаквате. Така де, говорим за списъка с всички телефони и адреси, които ще ви трябват – на хотела, музеите, авиокомпанията, ресторанта, за който имате резервация...

Не го играйте фюрер

Вие не сте в договорна обвързаност с плана си. Ако пропуснете нещо, не е фатално. Всичко се случва. Автобуси закъсняват. Ресторантите се оказват затворени. Животни атакуват. Обмислете варианта да включите свободен ден в програмата си. Твърде възможно е на място да откриете нещо страхотно, за което не сте знаели преди да тръгнете.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин