Как да разгледате Италия с ограничен бюджет - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да разгледате Италия с ограничен бюджет
Автор: Peika.bg
Как да разгледате Италия с ограничен бюджет
Снимка: pexels

Независимо дали търсите средиземноморско бягство, пътешествие през хълмисти винарски региони или вдъхновяваща обиколка, вдъхновена от изкуството, през средновековни градове, Италия няма да ви разочарова.

Но с дълъг списък от атракции – независимо дали са кулинарни, живописни, архитектурни, исторически или културни – и много променливи, планирането на бюджетно пътуване из Италия може да бъде трудно. Цените често варират от сезон на сезон, но също и от градове до провинции и от север на юг. Има региони, които имат добре развита туристическа инфраструктура с набор от услуги, подходящи за всеки джоб, но има и други, по-малко посещавани райони, които тепърва ще бъдат засегнати от туристическите потоци и предоставят много възможности за евтин престой.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да разгледате Италия с ограничен бюджет:

Ръководство за ежедневните разходи

Кафе еспресо: 1,20 евро

Легло в хостел: €25 до €50 на вечер

Двойна стая в агротуризъм (престой във ферма): от €80 на вечер

Билет за високоскоростен влак от Флоренция до Милано: 56 евро

Градски автобус или трамвай: €1,50

Чаша вино Chianti: €5 до €8

Вечеря за двама: от €50

Пица Маргарита: от 6 до 8 евро

Коктейл аперитив: 5 до 10 евро

Сандвич: 5 евро

Коли под наем: от €50 на ден

Един литър бензин: 1,80 евро

Велосипеди под наем: 12 евро на ден

Билети за музеи: от 10 до 20 евро

Вашите средни дневни разходи за посещение в Италия ще варират в зависимост от това колко често избирате да се храните в ресторанти, какви разстояния решавате да изминавате и дали пътувате сами, но трябва да предвидите поне 130 евро на ден, ако планирате да включите основни забележителности в маршрута си. Намаляването на разходите обаче е възможно със следните съвети:

Летете до второстепенни летища или влезте в Италия по суша

Повечето чуждестранни посетители ще вземат полет. Кацането на второстепенни летища, обслужвани от нискотарифни авиокомпании, може да намали много разходите ви за пътуване. Можете да летите до Бергамо, за да посетите Милано, или да проверите полети до Пиза или Болоня, за да стигнете до Флоренция, например. Ryanair, WizzAir, EasyJet и Vueling летят до Италия.

Но полетът не е единственият начин да стигнете до Италия. През 2021 г. беше открита нова високоскоростна железопътна линия, свързваща Париж с Милано и Торино. Вече е възможно да пътувате с влак Trenitalia от френската столица до Италия за €69 (при предварителна резервация).

Не избирайте пиковия сезон

Пътуването до Италия през май и юни или през септември и октомври предлага най-добрия баланс между времето, разходите и нещата за правене. Пиковият ваканционен сезон е между юли и август – това е времето, когато повечето италианци отиват на почивка, когато цените скачат до небето, когато жегата е трудно поносима и когато плажовете са пълни. Посещението на страната преди или след този период осигурява най-добри шансове за приятни температури, намиране на изгодни оферти и избягване на тълпи.

Оставете колата и се придвижвайте с градския транспорт

Въпреки че е вярно, че автомобил под наем ще ви позволи да посещавате селски и планински райони с лекота, общественият транспорт свързва повечето градове и за него ви е необходим по-малък бюджет. Не всички опции за обществен транспорт обаче са еднакви – високоскоростните влакове са бързи, но могат да бъдат скъпи, ако се резервират на място; регионалните влакове са по-бавни, но могат да струват по-малко от половината; автобусите са най-евтиният наличен вариант, макар и не най-удобният.

Да приемем, че искате да пътувате от Рим до Флоренция следващата седмица: високоскоростен влак ще ви струва около 45 евро; това с регионален влак ще струва 23 евро; а пътуването на същото разстояние с автобус на Flixbus може да струва едва 7 евро.

Често се предлагат отстъпки за пътувания с влак, ако знаете къде да ги намерите

Да, пътуването с високоскоростен железопътен транспорт е най-скъпата форма на обществен транспорт, но това не винаги е вярно. Резервирането на вашето място няколко седмици предварително ще ви осигури билети с намалена цена за бързите влакове Italo и Trenitalia.

Ако планирате да се придвижвате много с влак, струва си да обмислите закупуването на Trenitalia Pass, който ще ви позволи да пътувате няколко дни навсякъде в Италия, на много по-ниски цени. Trenitalia предлага и специални оферти за двупосочни билети за същия ден и за уикенд двупосочни билети.

Търсете оферти за обяд в траториите

Уличната храна е чудесен начин за намаляване на разходите за храна в Италия, но не винаги е необходимо да се отказвате от удоволствието да седнете на масата в местния ресторант, за да спестите пари. Много тратории и остерии в Италия предлагат обедни менюта на фиксирани цени, включително ястие с паста, второ ястие, вода и вино за под 15 евро. 

Пийте кафе на крак

Италианците спират в кафенетата няколко пъти на ден, за да попълнят нивата на кофеин. Ритуалът за еспресо е еднакъв в цялата страна – силното кафе обикновено се пие на бара за няколко минути. Много кафенета, особено в по-големите градове, изискват такса за обслужване, ако седнете да пиете кафето си на маса.

Избягвайте бутилирана вода, особено в Рим

Чешмяната вода е годна за пиене в Италия – вземете бутилка за многократна употреба със себе си, за да спестите малко пари и да намалите консумацията на пластмаса. Това е особено лесно в Рим – столицата на Италия има над 5000 чешми за пиене, известни като nasoni, разпръснати из града. Разгледайте fontanelle.org за карта на всички чешми в Рим.

Планирайте арт обиколка извън сезона

Безкрайното художествено наследство на Италия привлича постоянен поток от туристи през цялата година, но посещението през зимата ще намали шансовете ви да се окажете на опашка в продължение на часове. Много арт институции също предлагат билети с отстъпка през слабия сезон. Например билет за възрастен за Уфици във Флоренция – един от най-посещаваните музеи в Италия – намалява от 25 € на 12 € между 1 ноември и 28 февруари.

Отидете на църква, за да се възхитите на работата на велики художници

Изкуството от световна класа не се намира само в галериите. Италия има над 100 000 църкви на територията си и много от тези религиозни структури съдържат изключителни икони от културното наследство на страната, на които можете да се възхищавате безплатно. Караваджо, Рафаело, Джото, Липи и Ботичели са само част от имената, които можете да очаквате да срещнете, когато влизате в църкви в градове на изкуството като Рим и Флоренция.

Търсете „безплатни“ плажове

Много обществени плажове в Италия се управляват частно от фирми, известни като bagni, които отдават под наем чадъри и шезлонги на почиващите през летните месеци. Въпреки че това ще ви гарантира място на пясъка, където да се печете на спокойствие, може да ви струва между 15 и 40 евро на ден, в зависимост от местоположението. За да не плащате за място на плажа, попитайте за най-близкия spiaggia libera (безплатен плаж), крайбрежните зони, където достъпът е безплатен за всички.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин