Как да се подготвим за пътешествие - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да се подготвим за пътешествие
Автор: Вероника Иванова
Как да се подготвим за пътешествие

По време на пътешествие винаги има риск да се случи нещо непредвидено.

Все пак е добре да се подготвим, доколкото е възможно – така неприятните ситуации ще бъдат сведени до минимум, а изживяването – наистина незабравимо. Ето някои съвети, които може да вземете предвид, за да бъде пътешествието ви безпроблемно:

1. Езикът

В случай, че ще пътешествате из чужда страна, непременно научете някои основни думи и изрази на съответният език. Фрази като “Добър ден”, “Колко струва”, “Благодаря”, “Извинете” и други подобни, изречени на въпросният език, могат само да зарадват местните. Препоръчително е да инсталирате и някое мобилно приложение за преводи на вашият телефон. Особено полезна може да ви бъде функцията на Google Translate, при която можете да заснемете с камерата си даден текст и той да бъде автоматично преведен. Това е много ценно в страните, които не ползват латиница или кирилица.

2. Информация за мястото

Опитайте се да се информирате възможно най-добре за мястото, на което отивате. Това, освен че ще ви спести време и излишни ядове, ще направи пътешествието по пълноценно. Ако пък не успеете да намерите достатъчно информация, не се отчайвайте – може би сте сред малцината решили да посетят именно тази дестинация.

3. Бележки на хартия

Добра идея е да запишете на бележка важната информация, която ще ви е необходима, като например адресът на хотела, в който смятате да отседнете. Освен това си запишете и телефонните номера на ваши приятели, с които може да се наложи да разговаряте. Всичко това, разбира се, е превантивна мярка, в случай че батерията на телефона ви се изтощи (може да помолите да ползвате чужд телефон).

Как да се подготвим за пътешествие

4. Информирайте банката си за пътуването

Това също е важна точка от подготовката за едно по-далечно пътешествие. Добре е да информирате банката си за предстоящото пътуване, тъй като в противен случай тегленето на пари от далечна дестинация може да бъде прието с подозрение, а в резултат – картата да бъде блокирана.

5. Сканирайте документите си

Сканирането на важни документи ще ви позволи да закупите самолетен билет, да се регистрирате в хотел и да удостоверите самоличността си пред местните власти, дори в случай че загубите оригиналните.

Как да се подготвим за пътешествие

6. Пренастройка на биологичният часовник

В случай, че сте избрали далечна дестинация, то разликата в часовите зони наистина може да окаже сериозно влияние. Поради тази причина нашият съвет е да започнете пренастройката си още преди да отпътувате – така ще стресирате по малко организмът си и ще можете да използвате времето си максимално пълноценно.

7. Предварително закупуване на билети

Сигурно сте чували, че колкото по отрано си закупите самолетни билети, толкова по-изгодно ще ви излезе пътуването. Освен самолетните билети,обаче, бихте могли да си купите и билети за някои от най-популярните туристически атракции предварително. Съветът ни, в случай, че сте решили да посетите Колизеума, Айфеловата кула и други подобни обекти, е да се снабдите с билети предварително.  Тъй като опашките там са наистина огромни, самото чакане може да отнеме в голяма степен от очарованието на самото място и да развали удоволствието от приключението.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин