Как да се предпазим от заразяване с коронавирус по време на празниците - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да се предпазим от заразяване с коронавирус по време на празниците
Автор: Peika.bg
Как да се предпазим от заразяване с коронавирус по време на празниците
Снимка: pixabay

Отбелязването на празниците с близките може да бъде стресиращо. Независимо дали става въпрос за преговори за това къде и как да бъде отбелязан повода, намиране на перфектен подарък за човека, който има всичко, или справяне с опасностите от несигурните зимни пътувания, винаги има нещо, достойно за притеснение.

Но тази година навигирането на продължаващата здравна криза добавя нов слой стрес. Случаите на COVID-19 са се увеличили в 41 държави, а 17 държави отчитат безпрецедентни скокове.

Мадад от скорошната документална серия на Netflix „Пандемия: Как да се предотврати избухването“, казва, че скорошният скок на новите инфекции, заедно с въздействието върху хоспитализациите, „рисува мрачна картина“. Случаите на вируси в САЩ се изкачват към трети връх , "а оттам той ще се увеличава само".

„Не мисля, че някой трябва да пътува през този празничен сезон“, казва Мадад, въпреки че тя признава, че „въздържанието не е единственият подход“. Ако решите да пътувате и искате да посетите близките си безопасно, тя препоръчва обединяване на "социални балони" след четиринадесетдневна карантина. „Искате да сте сигурни, че налагате възможно най-много превантивни мерки“, обяснява тя, така че ако една мярка не ви попречи да разпространявате коронавируса, друга, надяваме се, ще го направи.

Ето всичко останало, което потенциалните пътуващи трябва да направят, за да избегнат разпространението на коронавируса през този празничен сезон.

Проучете къде отивате

За предпочитане е да се запазят нещата на местно ниво и да не се пътува твърде далеч, но ако по-голямото разстояние е неизбежно, проучете как желаната дестинация се справя с COVID-19.

За да определите дали даден регион е безопасен, анализирайте няколко ключови критерия, включително дневния брой нови инфекции в даден район, общия процент положителен брой и дали новите инфекции се увеличават или намаляват. В идеалния случай дестинацията трябва да има по-малко от четири нови случая на 100 000 жители, процент положителен, това е по-малко от три, и постоянен спад на инфекциите за седмицата или две, преди да пристигнете.

Направете оценка на инфраструктурата за тестване на района и болничния капацитет. Не искате да сте на място, където болниците са претоварени. Искате да знаете, че болниците в района имат 40% от своите възможности за интензивно отделение, така че ако се разболеете и се нуждаете от хоспитализация, можете да получите необходимите грижи.

След това е необходимо да проучите изискванията и ограниченията за пътуване за това къде ще отседнете и къде отивате. Законите се различават между държавите и страните и могат да включват задължително тестване или четиринадесетдневни карантини. Хората, които не спазват указанията, могат да платят солидна цена, като в Ню Йорк, където посетител на Флорида наскоро наруши държавната карантина и сега е глобен 1500 долара.

Планирайте как ще стигнете до там

Много авиокомпании, влакови услуги и почивни станции вършат безупречна работа, като поддържат обществената безопасност по време на пандемията, но нито един вид транспорт не е перфектен.

Ако пътувате с кола, минимизирайте броя на спирките, предприети по маршрута ви, като опаковате най-важното, включително - но не само - напитки, леки закуски, тоалетна хартия, маски за лице и дезинфектант за ръце, който съдържа поне 60% алкохол. Измийте или дезинфекцирайте ръцете си веднага след като използвате споделени повърхности.

Всеки, който пътува със самолет или влак, трябва да бъде готов да носи задължителна маска за лице (за предпочитане N-95) от момента на започване на пътуването си до достигане на крайната дестинация.С ограничените услуги за храна и напитки в самолетите, не забравяйте да носите вода и леки закуски и за пътуването.

За да избегнете близостта с непознат за дълъг полет, проверете дали предпочитаната от вас авиокомпания ще работи с намален капацитет. За пътувания с влак, помислете за пътуване в извън пиковите часове и оставяне на празен ред между себе си и останалите пътници, когато е възможно.

Тествайте се и поставете под карантина

Изследването за коронавирус е съществена част от контролния списък за пътуване на всеки и трябва да се извършва както преди, така и след пътуване. Тестовете могат да се извършват в повечето болници, а понякога и в обекти като летища или хотели. 

Отрицателният тест е само моментна снимка във времето - не е картина на настоящето - и някои тестове на COVID-19 могат да дадат фалшиво отрицателни резултати. Ако планирате да влезете в близък контакт или да се събирате в тесни помещения със социални кръгове извън вашето домакинство, карантината за четиринадесет дни е най-добрият начин да се гарантира безопасността на всички.

Изберете подходящ за вас дългосрочен наем

Когато се борите с продължителна карантина, проучете какви жилища под наем в района имат подходящи удобства за продължителен престой. Прекарването на две седмици в готвене на ястия, наваксване с Netflix и работа от разстояние в дома ви далеч от дома са много по-приятни с любимите ви удобства. Ако работите във виртуалния офис, уверете се, че има силна wifi връзка. Откритото пространство ще ви помогне да останете в здрав разум. Никога не подценявайте силата на напълно снабдена кухня или дълъг списък с местни възможности за доставка.

Поради коронавируса, много места за домашно настаняване са внедрили протоколи за почистване, за да направят списъците си безопасни за COVID. През април Airbnb представи инициативата за подобрено почистване, която позволява на домакините да получат сертификат „Enhanced Clean“, следвайки обширен петстепенен процес на почистване. Гостите могат да търсят участващите домакини на платформата, преди да резервират.

Хотелите по целия свят също са актуализирали своите процедури, за да отговорят на нуждите на гостите. Някои предлагат безконтактно чекиране, приложения с цифрови ключове на стаята и дълъг списък с нови стандарти за почистване и безопасност на храните. С ограничената стая, без кухня и възможността да се сблъскате с хора в асансьори и общи помещения, повечето хотели все още не са идеални места за настаняване на туристи, които се надяват да се самоизолират.

Независимо къде отсядате, уверете се, че има гъвкава политика за анулиране в случай на промени в пътуването в последния момент. Попитайте вашия домакин или хотел относно техните политики за почистване и дезинфекция, за да потвърди, че персоналът на място ще носи маски.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин