Как се е променило мъжкото облекло в края на XIX и началото на XX век? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се е променило мъжкото облекло в края на XIX и началото на XX век?
Автор: Александра Любова

Елемент от историята на всекидневието е историята на модата и облеклото. През годините то е еволюирало значително. С новите технологии и нови материали, то става по-трайно, удобно и естетично. Освен това тенденциите в облеклото следват и модата.

Традиционното облекло на предците ни постепенно изчезвало през годините. Днес съвсем липсва от ежедневието и бита ни. За него можем да съдим единствено от разказите на нашите баби или да го видим в музеите. За това отново искам да благодаря на етнографа Силвия Гарванска, която с усмивка прие да разкаже за развитието на облеклото през годините.

В края на XIX и началото на XX век сред градското население настъпват съществени промени, които засягат не само духовната сфера на живот, битовия инвентар, образованието. Постепенно от по-заможните кръгове на населението започват да пътуват, отиват в Западна Европа. Отивайки там с цървулите, потурите, калпаците, антериите, те се чувстват неудобно и не на място с това свое облекло. Връщайки се в България, вече идват с променен стил на обличане и нови костюми - това са заможните граждани, които са завършили своето образование и са адвокати, учители, зъболекари. По този начин те пренасят новата журнална мода.

Първо всъщност се променя облеклото на мъжете. В какво се състоят тези промени? На първо място потурите изчезват и се появява панталонът. Той е дълъг, прав и с маншети. Ризата е бяла с колосана яка и отново с маншети. Върху нея се облича жилетка без ръкави и папийонка, която по-късно пък се заменя с шалче. Върху ризата и жилетката се облича едно дълго и черно облекло, което стига до коленете на мъжа - сюртук. Фраговете са разпространени сред по-малко хора, обикновено военни, офицери, адвокати. Облеклото, което заменя традиционното се нарича "алафранга". 

Този тип облекло е характерно, както за летния сезон, така и за зимния. Основната разлика е в шапката. За летния период тя е сламена, с ниско дъно и черна лента и се нарича "гарсонетка". Зимната шапка е тип бомбе, т.нар. "борсалино". Другото, което се променя в традиционния мъжки костюм това са принадлежностите към него. Мъжете, излизайки на разходка, взимат със себе си едно бастунче, което е с дърворезба, с кост по него. Те не излизали и без чадър и много интересни гребени от кост, с които разресвали мустаците си. Джобният часовник е много характерен за мъжкото облекло. Той е бил с верижка и се е прикрепял към елечето. 

Виждайки тези промени, които настъпват в мъжкото облекло, постепенно мъжете донасят журналната мода. Тези журнали започват да се разглеждат от жените - от техните съпруги, дъщери и майки. Тази информация достига малко по-късно до жените, тъй като те нямали възможност да пътуват. Близостта на пристанища, които позволяват навлизането на новите фабрични платове, нови кройки, модели. Всъшност постепенно жените се запознават с европейското облекло и започват да го шият. То става много по-разнообразно от мъжкото. За всичко това се изисквало много време, а и съответно средства. 

Повече за женското облекло ще откриете в продължението на статията. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин