Как се прави туризъм след нарко-война? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се прави туризъм след нарко-война?
Автор: Peika.bg
Как се прави туризъм след нарко-война?

През 2008 г. в мексиканския град Сиудад Хуарес избухна брутална война между нарко-картелите Хуарес и Синалоа за контрол върху трафика и маршрутите за трафик на наркотици към САЩ. През 2010 г. Сиудад Хуарес беше считан за световната столица на убийствата с над 3000 смъртни случая за годината. Властите успяха да си върнат контрола над града едва през 2012 г., но трафикантите не бяха наистина победени, просто се изнесоха в долината Хуарес.


 

Нарко-войната нанесе сериозни щети върху местната общност - от предишните 60 хиляди жители в долината Хуарес, днес са останали само 5000 от местните. Това обезлюдяване, от своя страна, доведе до висока безработица дори сред малцината, останали там.

36260

Добрата новина е, че от двата картела остана Синалоа, които обявиха, че вече владеят всички канали за трафик към САЩ. Лошата е, че огражденията и засилените мерки за сигурност по американската граница направиха трафика по-труден и сега картелите са занимават повече с това да тормозят местното население с отвличания и изнудване.

Местните власти обаче виждат лъч в края на тунела. За миналата година убийствата са 538 и това ги кара да помислят за възстановяване на района. Сиудад Хуарес е известен с баровете и ресторантите си, но има една още по-добра възможност – известен е с лечебния си туризъм.

36259

Сега градът полага усилия да изчисти имиджа си, правейки кампании, които да върнат увереността на местните хора като „Горд съм да съм от Хуарес“, например, има и идеи да се използва медицинския туризъм за основен поминък. Работи се за изкореняването на корупцията сред местната полиция, както и безработицата, която подхранва мощта на трафикантите.

36261

Как се прави туризъм след нарко-война? В Сиудад Хуарес имат светъл пример по отношение на възстановяване след кървавото минало и това е родното място и щаб-квартира на нарко-баронът Пабло Ескобар - Меделин, Колумбия. Колумбийският град успя да се потисне картелите и в момента полага сериозни усилия да стане туристическа дестинация. Всъщност, Меделин дори използва престъпното си минало и славата на Ескобар, за да прави пари. Същото се случва и в Сицилия - родното място на мафията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин