Как се справя Перу с прилива на туристи към Мачу Пикчу? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се справя Перу с прилива на туристи към Мачу Пикчу?
Автор: Peika.bg
Как се справя Перу с прилива на туристи към Мачу Пикчу?

Древният перуански град на инките Мачу Пикчу със сигурност може да се определи, като едно от местата, които задължително трябва да се посетят.

Прочутият Път на инките позволява на посетителите да стигнат пеша дотам. Той минава през пейзажи от Андите и облачни гори, което прави изживяването още по-запомнящо се.

Все пак наличието на твърде много хора и неофициални оператори води до нанасяне на вреди на маршрута, натрупвания на отпадъци и неконтролируемо къмпингуване.

Затова през 2005 г. перуанското правителство определи лимит на броя хора, имащи правото да изминат пътя по този маршрут в рамките на туристическия сезон. Освен това той се затваря всеки февруари за почистване и поддръжка.

Посетителите вече са се адаптирали към тази практика и правят предварителни резервации, а на туроператорите се налага да спазват регулациите, за да запазят разрешителните си за туризъм.

Как се справя Перу с прилива на туристи към Мачу Пикчу?


Пътешествениците обаче продължават да се трупат в самия Мачу Пикчу, който за огромното мнозинство от посетители е достъпен и по други пътища. Това, на свой ред, води до други мерки. Миналата година властите въведоха нова система с цел редуциране на броя на туристите. Тя включва покупка на билет само за сутринта или следобеда.

Въпреки предприетите мерки обаче местни еколози смятат, че това е само кратковременно решение, тъй като броят на посетители редовно надминава препоръчвания от ЮНЕСКО лимит от 2500 души дневно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин