Как се справя Перу с прилива на туристи към Мачу Пикчу? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се справя Перу с прилива на туристи към Мачу Пикчу?
Автор: Peika.bg
Как се справя Перу с прилива на туристи към Мачу Пикчу?

Древният перуански град на инките Мачу Пикчу със сигурност може да се определи, като едно от местата, които задължително трябва да се посетят.

>

>

Прочутият Път на инките позволява на посетителите да стигнат пеша дотам. Той минава през пейзажи от Андите и облачни гори, което прави изживяването още по-запомнящо се.

Все пак наличието на твърде много хора и неофициални оператори води до нанасяне на вреди на маршрута, натрупвания на отпадъци и неконтролируемо къмпингуване.

Затова през 2005 г. перуанското правителство определи лимит на броя хора, имащи правото да изминат пътя по този маршрут в рамките на туристическия сезон. Освен това той се затваря всеки февруари за почистване и поддръжка.

Посетителите вече са се адаптирали към тази практика и правят предварителни резервации, а на туроператорите се налага да спазват регулациите, за да запазят разрешителните си за туризъм.

Как се справя Перу с прилива на туристи към Мачу Пикчу?


Пътешествениците обаче продължават да се трупат в самия Мачу Пикчу, който за огромното мнозинство от посетители е достъпен и по други пътища. Това, на свой ред, води до други мерки. Миналата година властите въведоха нова система с цел редуциране на броя на туристите. Тя включва покупка на билет само за сутринта или следобеда.

Въпреки предприетите мерки обаче местни еколози смятат, че това е само кратковременно решение, тъй като броят на посетители редовно надминава препоръчвания от ЮНЕСКО лимит от 2500 души дневно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин