Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия
Автор: Peika.bg
Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия
Снимка: www.smilecamp.eu

Искате ли почивка на море, близо до прохладна борова гора, с чисти плажове и много забележителности, които да разглеждате праз свободното си време? Значи вашето място е Бая Домиция - един от най-прекрасните италиански курорти.

Той се намира на брега на Тиренско море, на около 70 км. северно от Неапол. Предлага отлични условия за отдих на достъпни цени в регион с много природни и исторически забележителности - остров Капри, Помпей, Неапол, вулканът Везувий, крайбрежието на Амалфи. Хотелите в курорта са разположени в голям парк от борова гора, на дълга плажна ивица със ситен кадифен пясък.

Думата Baia означава "залив". Градът се нарича така, тъй като се намира в самия център на залива Гаета, а "Домиция", защото е разположен по средата на т.нар. Домицианско крайбрежие.

Освен прекрасните плажове, чистата вода, дюните и зелените борове, градът ще ви очарова с ежегодния си фестивал "Бая блус". Той се провежда през месец юли и привлича известни имена от цял свят. Освен това в курорта се състои и Международен фестивал на пясъчни скулптури. 

Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия
Снимка: K. Kreder/Corbis

Бая Домиция е чудесна отправна точка за много исторически забележителности в Централна и Южна Италия. Ето някои от тях:

Неапол (Napoli) - Това е столица на региона Кампания и на провинцията Неапол. Намира се между две вулканични територии – Везувий и Флегрейските полета. Градът е известен с богата си история, изкуство, култура и гастрономия. Неапол е синоним на пица – тук е поставено нейното начало, така че не пропускайте да я опитате! Разгледайте Teatro di San Carlo – най-старата опера на италианския полуостров. Неапол е известен и със своите замъци – древния Castel Nuovo , Castel dell'Ovo, Sant'Elmo. Интересна е и подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са следствие на дейности в мините през вековете.

Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия

Соренто (Sorrento) – От града можете да видите неаполския залив, Везувий и остров Капри. С ферибот или корабче може да стигнете до НеаполАмалфи, Позитано. Градът е популярен с продукцията на лимончело – традиционно италианско слабо алкохолно питие. Тук можете да се насладите на прекрасни цитрусови плодове, вино, ядки, маслини, докато се излежавате на плажа или се разхождате из уютните му улички. 

Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия

Амалфи (Amalfi) – градът дава името на Амалфийско крайбрежие. То се простира от залива на Неапол до залива на Салерно и по него са наредени 16 крайбрежни градчета. Не случайно именно Амалфи дава името на цялото крайбрежие. Този древен град е бил морска република, контролираща търговията в Тиренско море. Тук ще се насладите на най-великопелните плажове, лозя и огромни градини с маслинови и лимонови дървета.

Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия

Позитано (Positano) - Градът е разположен на красивото крайбрежие на Амалфи. Порадвайте се на накацалите по склоновете цветни къщи и на гледката към лазурното море, бродейки по очарователните тесни улички в единствените две възможни посоки – надолу и нагоре. За финал – пошляпайте боси по камъчетата на плажа, акостирайте в някое от заведенията по брега и се поглезете с чаша изпотен аперол шприц на фона на меката светлина на залязващото средиземноморско слънце.

Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия

Капри (Capri) – Хванете някой ферибот или лодка и посетите остров Капри. Той е популярна дестинация още от времето на римския император Тиберий. Можете да разгледате останките на една от неговите вили - Вила Йовис. Не пропускайте да се порадвате на великолепната гледка от върха на планината Монте Соларо с изглед към Соренто и Фаральоните - три скални къса в морето, които са нещо като визитна картичка на острова. Най-популярната забележителност на острова е Синята пещера (Grotta Azzurra) – оцветена в яркосиньо от прокрадналата се дневна светлина, отразената в дъното от варовикови скали. 

Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия


Сперлонга (Sperlonga) - To е пристанищно градче, разположено на брега на Тиренско море, регион Лацио. Археологическият музей на Сперлонга е свързан с историята за пребиваването на император Тиберий. В центъра на града се намират градският площад, кметството и църквата, датираща от 12-и век. Сперлонга очарова със своите тесни и живописни улички. Там може да се види и една от емблемите на Сперлонга - наблюдателната кула Труля.

Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия

Гаета (Gaeta) - Една от главните забележителности в града е хълмът Монте Орландо, който е част от природния парк "Ривиерата на Одисей". Там се намира свещено място за християните, наречено "Монте спаката" - разцепената планина. Религиозният комплекс включва манастир, бароковата църква "Св. Тринита", датираща от 17-и век и свещената алея с майолики, пресъздаващи пътя на Христос до Голгота. В старата част на Гаета се намира църквата "Св. Анунциата" от 14-и век, която не бива да пропускате.

Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия

Помпей (Pompeii) – През 79 г. сл.Хр. вулканът Везувий изригва и унищожава селището Помпей. В днешно време са открити около 44 хектара от него и се смята, че това са едни от най-добре запазените останки на древноримски град. Това е най-вече благодарение на вулканичната пепел и лава, под които са били затрупани. Задължително посетете този град, погребан от лавата и възкръснал за нов живот!

Бая Домиция - почивка в сърцето на Южна Италия

Ако вече искате да посетите Бая Домиция, вижте офертите на Александър Тур:

Почивка в Италия - Бая Домиция, Кампания - 5 нощувки
Почивка в Италия - Бая Домиция, Кампания - 6 нощувки
Почивка в Италия - Бая Домиция, Кампания - 7 нощувки

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин