Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия
Автор: Peika.bg
Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия
Снимка: Flickr

Красиви долини, сини води, заобиколени от величествени планински вериги и безкрайни хълмове в зелено. Северна Италия е истинска мечта за тези, които обичат да прекарват времето си пред природата.

Едни от най-живописните планини в страната се намират в Южен ТиролТова е автономен регион, разположен в северната част на Италия - точно на границата с Австрия. Поради географското си разположение езикът, който можете да чуете най-често тук, е немски. А градовете носят духа на традиционната австрийска култура. Въпреки че районът става част от Италия, след края на Първата световна война, преди това е бил австро-унгарска територия.

Южен Тирол предлага безброй дейности на открито, с които можете да се забавлявате през цялата година. През летния сезон можете да се отправите към планината за походи, да се научите да яздите на кон, да изследвате реките, да опитате рафтинг или парапланеризъм. През по-студените сезони можете да се отдадете на зимни спортове - от ски, до пързаляне с кънки и ледено катерене.

Традиционните храни в региона са: сирена, полента и някои вкусни традиционни домашно приготвени десерти като ябълков щрудел. Подобно на останалата част от Италия, храната е неразделна част от културата на региона.

Ето какво можете да разгледате, докато сте в Южен Тирол:

Сан Кандидо

Целият регион е пълен с кокетни малки градове като: Випитен, Сан Кандидо и Брунико. По улиците им се редят къщи, боядисани в различни тонове. Можете лесно да намерите ресторанти, предлагащи отлични традиционни ястия и магазини с разнообразие от занаятчийски продукти.

Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия

Хайдахер Алм

Тук можете да се впуснете в пешеходни преходи, с различна дължина и степен на трудност. Лесно ще откриете уютни малки ханове и алпийски хижи, защото те буквално изникват на пътя ви. Докато си отдъхвате, спокойно ще можете да се възхищавате на заобикалящите ви планини. Не пропускайте традиционните ястия и местните вина. По пътя със сигурност ще се натъкнете на стада от крави, лениво пасящи на полето или на коне и понита, тичащи покрай пътя.

Езерото Брайс

Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия

Това е едно от най-впечатляващите места в района. Пътеката, която обикаля цялото езеро, позволява на посетителите да получат пълен поглед към спиращите дъха гледки. Можете да наемете малка лодка и да плавате на спокойствие.

От Касере до Вета Д'Италия

Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия

Вета Д'Италия се счита за най-северната точка на Италия. От Касере, вървейки по пътеката към нея, можете да спрете да се любувате на историческата малка църква "Санто Смит". Тя е една от най-старите в района. Построена е през 1455 г. Оттук нататък пътят се разклонява в множество пътеки, които са за по-приключенски настроените. Всяка от тях ще ви отведе на приказно красиво място.

Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия

Езерото Анрселва

Разположено в края на природния парк Райзерфернер-Арн (Rieserferner-Ahrn), то е едно от най-големите в Южен Тирол. Приятната разходка до него може да отнеме около час или по-дълго. В тази част гората е гъста, с богата флора и фауна. Информационните табла ще ви помогнат на научите повече за заобикалящата ви красота. През зимата, когато водата на езерото замръзва, хората често се събират тук, за да покарат кънки.

Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия

Прато Пиаца

На около 2 000 метра надморска височина, на 16 километра от езерото Брей, се намира спокойният пейзаж на Прато Пиаца. До тук ще ви отведе достъпна пешеходна пътека, която преминава през огромните долини и полета, разположени в подножието на две планини - Пико ди Валандро (Picco di Vallandro) и Крода Роса (Croda Rossa d'Ampezzo).

Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия

Земни пирамиди

Земните пирамиди на Платън са интересна естествена скална формация, която постепенно се оформя, в следствие на ерозия. Тези природни структури могат да бъдат намерени на различни места около Южен Тирол. Много приличат на нашите Стобски пирамиди.

Изживейте истинска планинска приказка в Северна Италия

Независимо дали търсите приключение на открито или спокойствие, за да се потопите в традиционния начини на живот в една по-дуга Италия, Южен Тирол е дестинация, която не бива да пропускате!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин