Къде можем да пием хубаво кафе в Западни Балкани и Северна Италия? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде можем да пием хубаво кафе в Западни Балкани и Северна Италия?
Къде можем да пием хубаво кафе в Западни Балкани и Северна Италия?

Вече разбрахте къде можете да изпиете чаша хубаво кафе в България.

Е, този път ще сменим малко географския ареал и ще се отправим на ароматно пътешествие из Западните Балкани и Североизточна Италия, в търсене на приключения и чаша хубава кофеинова напитка, която да стопли сърцата ни.

И така, изборът на място е продиктуван от едно скорошно пътуване до Италия и впечатлението оставено от сайтове и телевизии, че в страната на Ботуша има прекрасно кафе. А Западните Балкани са, за да сравним родното с това на съседите.

Ще започнем с Ниш. Определено най-хубавото кафе е центъра, по главната улица. И докато при жп прелеза преди една от най-големите нишки църкви има скара (роштил) на килограм, която е прекрасна, вкусна и не много скъпа (цените са като в България), то на главната има кафенета и пекарни, които продават отлично кафе. Прекрасно е кафето в заведението преди пекарната „Бранкович“, основана още през 19-ти век.

В Загреб, отново в централната част правят много добро кафе. Препоръчвам заведението до статуята на героя, пробождащ змей. То се намира на улица, започваща от градския площад с електронния часовник и спестовната каса. Може да се ориентирате по спирките на трамваите. На площада има две, по една в двете посоки на движение на мотрисите. Характерни за улицата са сувенирните магазини. Тук се са най-многобройни от цял Загреб.

В Любляна отново централната част е тази с най-хубавите кафенета. Препоръчвам да си вземете кафе от заведение на „Местни търг“.

По бензиностанциите на Сърбия, Хърватска и Словения предлагат добро кафе. В някои от заведенията при колонките по магистралите предлагат напитка, приготвена от мляно кафе с  еспресо машина, а в други разтворимо кафе от машина, подобна на тези в България. Край сръбско-хърватската граница кафето е предимно мляно, докато при хърватско-словенската граница и в Словения е разтворимо. И двата вида имат добър вкус, но не са силни, както италианското кафе.

Къде можем да пием хубаво кафе в Западни Балкани и Северна Италия?
 

Кафето във Венеция и Верона. Силно и ароматно, и в двата града, във всички места за кафе. За Верона изберете централната част, а за Венеция предпочетете някоя от търговските улички, водещи към моста „Риалто“ или площад „Сан Марко“.

Не правете грешката да купувате кафе от самия площад „Сан Марко“. Въпреки че кафето не е скъпо, само 1 € е, не може да заемете маса в заведение, ако консумирате само кафе. Трябва да поръчате още нещо, за да ви позволят да поседите на стол зад маса на площада. Само с кафе, ще ви прехвърлят на масичка за правостоящи или ще ви кажат, че кафето е за изпът и не може да седнете в заведението.

Кафе автоматите на спирките на водния транспорт във Венеция са достъпни, даже и да не си купите билет за воден автобус, обслужващ линия на градския транспорт. Но пък напитката от такъв автомат е скъпо. Кафе с мляко ще ви струва 4 € за чаша. Може да платите и с банкова карта, като избирате първо напитката и след това поставяте картата си на специален четец. Автоматите за десерти, разположени до кафемашините по спирките, също работят и в кеш, и с карта.

Имайте предвид, че късото кафе в Италия е буквално е един пръст. Двойното кафе е два пръста. Капучиното е по-леко от кафето, като навсякъде е доста повече милилитри от него. То е млечно и приятно. Също ободрява, но не толкова, колкото другото, обикновеното еспресо, което направо отвинтва глави.

Във Венеция, в малките магазинчета, особено при покритото площадче след „Риалто“, предлагат солени пайове, кишове и миди. То е превъзходен избор за всеки, желаещ да опита местна кухня на добро ниво.

Определено си заслужава Италия да бъде посетена и с цел кулинарен туризъм, не само заради кафето, но и заради храната. Бирата също никак не е лоша. Особено червената, която в супермаркетите е по 2 € за малка бутилка от 500-600 мл. А виното, то е като българското, но по-рекламирано по света и с по-добра слава. И все пак все така вкусно за местните, както във времето на венецианския дож Енрико Дандоло и веронския синьор Капело, собственик на хамбара, превърнат днес в къща на Жулиета Капулети.

***

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката ни Стани автор. Споделете и вие своите пътеписи, фоторазкази и всякакво друго вдъхновение за пътешествия на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин