Как е изглеждала Земята преди милиони години? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как е изглеждала Земята преди милиони години?
Автор: Peika.bg
Как е изглеждала Земята преди милиони години?

Едно е сигурно – земният пейзаж е бил много по-различен от днешния преди 400 милиона години.

Дотолкова, че вместо от растения и дървета тази праисторическа ера е била доминирана от Прототакситете – високи стъблени структури, които учените се опитват да разберат, откакто са били открити през 1859 г.

Днес вече специалистите стигат до заключението, че всъщност тези особени растения са били гигантски гъби – колкото и странно да звучи.

Една 6-метрова гъба би изглеждала твърде странно в познатия ни днес модерен свят, въпреки че всички сме свикнали да виждаме значително по-високи дървета. Точно такива обаче е имало по земната повърхност преди милиони години, колкото и да ни е трудно да си го представим от сегашна гледна точка.

Растенията по това време обаче са били високи само около 1-2 м, безгръбначните животни са били много малки и дори не са съществували земни гръбначни животни. Това е и още една причина гигантските гъби, виреели тогава да са били още по-впечатляващи на фона на този нисък пейзаж.

Светът, в който живеем е в процес на постоянни промени, като темповете на изменяне на околната среда днес са по-забързани от всякога.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин