Какво да правите и какво да не правите в Китай - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да правите и какво да не правите в Китай
Автор: Peika.bg
Какво да правите и какво да не правите в Китай
Снимка: canva

Като една от най-старите цивилизации на Земята, Китай развива културата си в продължение на хилядолетия и по време на посещението си може да забележите, че китайската култура не е точно това, което си представяме. Това, което може да е културно приемливо на Запад, може да е табу в Китай (и обратното!), така че е съвсем естествено да се почувствате малко поразени, когато посетите Китай за първи път.

За да сведем културния шок до минимум, ние съставихме този удобен списък с културни особености, които трябва да спазвате, както и общ наръчник за етикет, който ще ви помогне да се слеете с местните, когато посещавате тази очарователна страна.

ПОЗДРАВЯВАНЕ

ДА:

1. Поздравявайте другите чрез ръкостискане или кимване.

2. Обръщайте се към по-възрастните с почетна титла (семейна връзка или напр. „учител“: лаоши ) или с фамилното име плюс г-н ( xiansheng ), г-жа ( nvshi ).

3. Първо се обърнете към най-възрастния или най-старшия човек. Това се прави в знак на уважение към тези, които са на по-висока позиция.

Какво да правите и какво да не правите в Китай
Снимка: canva

НЕ:

1. Не подхождайте с твърде здраво ръкостискане. То може да се изтълкува като признак на агресия.

2. Не си и помисляйте за прегръдка, особено когато срещате някого за първи път. Всеки телесен контакт, освен обикновеното ръкостискане, може да накара новите ви китайски приятели да се почувстват неудобно.

3. Не се обръщайте към по-възрастните с класическия поздрав „ni hao“. Вместо това използвайте „Nin hao“ (/neen-haow/ „добър си“). Това е по-учтива, официална и уважителна форма.

ОБНОСКИ НА МАСАТА

ДА:

1. Не пропускайте тостовете. Счита се за учтиво да се присъедините към всеки тост и дори да се изправите по време на официални събирания.

2. Опитайте всички ястия по време на банкети или официални поводи. Счита се за учтиво и в края на храненето не забравяйте да оставите малко в чинията, за да почетете щедростта на вашия домакин.

3. Почукайте по масата, когато някой допълни чашата ви с чай. Жестът с използване на два пръста за почукване по масата за хранене се използва, за да изразите благодарност към всеки, който е долял в чашата ви.

Какво да правите и какво да не правите в Китай
Снимка: canva

НЕ:

1. Не слагайте кости, семена или други неядливи продукти в купата за ориз. Използвайте кърпичка или ръка, за да ги поставите в предоставената малка чиния или наблюдавайте как другите се справят с тях.

2. Не почуквайте с пръчиците си. Почукването на купата или масата с клечките ви се счита за грубо и неучтиво.

3. Не използвайте собствените си пръчици, за да избирате храна от общите съдове с ястия. Това обикновено се счита за нехигиенично. Използвайте предоставените лъжици или клечки за сервиране.

ПОДАРЯВАНЕ И ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОАРЪЦИ

ДА:

1. Подавайте и приемайте нещата с две ръце. Това се счита за учтиво в китайската култура.

2. Откажете подарък няколко пъти, преди да го приемете. Учтивият отказ на подарък, преди да го приемете, е норма в китайската култура, така че не се обезсърчавайте, когато някой първоначално откаже подаръка ви.

3. Подарете малки предмети като книги, парфюми, цигари и бонбони от вашата страна (или добре позната китайска марка). Те винаги се оценяват и приемат добре.

Какво да правите и какво да не правите в Китай
Снимка: canva

НЕ:

1. Не бързайте да разопаковате подаръка си, освен ако човекът, който ви го е поднесъл, не настоява. В китайската култура се смята за учтиво да отваряте подаръци, след като вие или вашите гости си тръгнат.

2. Не опаковайте подаръци с черна или бяла опаковъчна хартия. Вместо това изберете празнични цветове, като червено.

3. Не подарявайте часовници или други символични предмети. Часовниците и нещата, свързани с числото четири, което се свързва със смъртта в Китай, заради подобноото звучене на двете думи, а острите предмети символизират прекъсването на връзките.

ЕТИКЕТ В РЕЛИГИОЗНИ ОБЕКТИ

ДА:

1. Вървете по посока на часовниковата стрелка, когато обикаляте храм или манастир.

2. Свалете шапка, когато влизате в храмове. Това се прави в знак на уважение.

3. Дарете няколко юана на просяци. Това се счита за акт на заслуга в тибетската култура.

НЕ:

1. Не снимайте стари хора без разрешение. Често се приема, че искането да ги снимате струа пари.

2. Не пипайте тибетец по главата. Тибетците вярват, че Бог живее в главата ви и може да се обидят от този жест.

3. Не потапяйте пръстите си в лампите с масло в храмовете. Може да се изкушите да опитате маслото, но това е много обидно, да не говорим за нехигиеничност и риск за здравето.

ОБЩ ЕТИКЕТ:

Не реагирайте прекалено, когато местен жител задава лични въпроси. Това, което може да се счита за личен въпрос във вашата страна, може да бъде напълно нормален и валиден въпрос в Китай. Не се дръжте като шокирани, ако новите ви приятели започнат да ви задават въпроси относно вашето семейно положение, семейство, възраст, работа или доход – те задават такива въпроси в опит да намерят общ език и да започнат или поддържат разговора. Ако не се чувствате удобно да отговаряте на въпрос, уведомете човека, с когото говорите. 

Какво да правите и какво да не правите в Китай
Снимка: canva

Запазете спокойствие, когато общувате с държавни служители и всявайте напрежение. Ядосаният или разстроен чужденец привлича ненужно внимание. Не само това, но повишаването на тон или ядосването се смята за грубо в азиатската култура и Китай не е изключение.

Никога не пишете с червено мастило. Червеното мастило е символ на протест или критика и е най-добре запазено за учители, които коригират домашните на учениците. Друга причина, поради която никога не трябва да пишете с червено мастило, особено когато пишете нечие име, е, че червеното мастило се използва за отбелязване на имената на престъпници, осъдени на смърт в официалните регистри и за изписване на имената им върху техните надгробни плочи. Понякога червеното мастило се използва за предаване на лоши новини - като например смърт на човек или писмо за раздяла.

Точността се счита за добродетел в Китай (въпреки факта, че китайците закъсняват средно с 10 минути за ангажиментите си!). Пристигането навреме е знак за уважение към другите. Китайците може да се появят по-рано, за да покажат своята сериозност, но внимавайте със ситуацията. Ранното явяване на вечеря, на която сте поканени, може да се счита за неучтиво, тъй като може да създаде впечатлението, че сте гладни и нетърпеливи за ядене. Пристигането навреме оказва уважение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин