Какво да видим в Гьотеборг? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да видим в Гьотеборг?
Автор: Peika.bg
Какво да видим в Гьотеборг?
Снимка: wikimedia

Гьотеборг е най-голямото пристанище в Скандинавия и понякога с любов наричан „вторият град“ на Швеция. Той е известен най-вече с производството на Volvo, но през последните няколко десетилетия успя да се преоткрие като модерна дестинация за пътуване.

 

В днешно време модерният дизайн замени индустриалните сгради в бившите дотогава квартали на Гьотеборг. Складовете и индустриалните сгради са превърнати в художествени галерии, ресторантите със звезди на Мишлен украсяват местната сцена за хранене, а независимите кафенета са осеяли града. Добавете оживена нощна сцена и поредица от мирни острови точно на прага й, и е лесно да разберете защо Гьотеборг дава на Стокхолм толкова много.

Какво да видим в Гьотеборг?
Снимка: wikimedia

Гьотеборг се състои от редица отделни квартали, така че това помага да се ориентирате. Историческият център на града е отделен от останалата част с назъбен ров. Васастан е мястото, където ще намерите повечето художествени галерии. Най-важните музеи в Гьотеборг се намират край Авенин, главния булевард на града.

Какво да видим в Гьотеборг?
Снимка: wikimedia

Модният Magasingatan е на първо място за шведските модни марки, докато улиците около Järntorget са пълни с все по-модерни и етнически разнообразни заведения за хранене. От бившите кътчета в града никой не е виждал по-голяма трансформация от Хага, един от най-старите райони в Гьотеборг. Неговите калдъръмени улички сега са облицовани със странни магазини и кафенета и реновирани дървени къщи от landhövdingehus.

На границата с Хага на запад е Лине; по целия булевард Linnégatan се намират независими дизайнерски магазини и вътрешни открити дворове. Прилежащите „дълги улици“, като Андра Ланггатан, са се придържали към класическия си вид, който остава изключително приятен.

Какво да видим в Гьотеборг?
Снимка: pixabay

Frihamnen, най-вътрешното пристанище и пристанищна зона на Гьотеборг, е в челните редици на прераждането на града. Частично изоставен от 2000 г., той се превръща в Jubileumsparken - нов парк за развлечения, който ще бъде основна част от 400-годишнината на Гьотеборг през 2021 г. Неговите функции ще включват изкуствен плаж, плаващ басейн и грандиозна сауна, проектирана от всепризнатата архитектска група Raumlaborberlin.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин