Най-големите шведски острови (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-големите шведски острови (част 1)
Автор: Peika.bg
Най-големите шведски острови (част 1)
Снимка: flickr/Gunilla G

Знаете ли, че на територията на Швеция има 221 831 острова, от които едва 1000 са обитаеми?

Друг интересен факт е, че общата площ на шведските острови е по-голяма от континенталната част на страната. Швеция е на първо място в списъка на страните с най-голям брой острови. Затова решихме в следващите редове да ви покажем кои са нейните 4 най-големи острова.

Ето ги и тях:

1. Остров Йоланд

Остров Йоланд заема около 1347 кв. км и е най-малката провинция в Швеция, но вторият по големина остров в страната. Той се намира в Балтийско море и има население от над 26 хил. души. Островът е отделен от континента от Калмарския проток, но е свързан с континента чрез6-километровия мост Йоланд. Мястото е любима дестинация за лятната почивка на шведските семейства, които наемат вили или пребивават в един от 25-те добре устроени къмпинга, ваканционните селища и хижи. Там ви очакват слънце, море, дълги бели пясъчни плажове и много възможности за семейни дейности. Интересен факт е, че шведското кралско семейство почива там всяко лято.Сред забележителностите на Йоланд са замъкът Борихолм, който представлява красиви руини. Мястото е подходящо за хора с деца и ви препоръчваме да го посетите от юни до август. Друго интересно място крепостта Eкеторп – възстановена старинна крепост. В южната част на острова можете да отидете до древните гробища в село Йетлинге. Или да посетите  „Стура Алварет“ – защитени от ЮНЕСКО археологически паметници, известни като каменни кораби. Те представляват гигантско варовиково плато с уникално биоразнообразие и предистория.

Най-големите шведски острови (част 1)
Снимка: flickr/Markus Trienke

2. Остров Oруст

Остров Oруст се разпростира на площ от около 346 кв. кмНай-големият град там е Хенон, а неговото население наброява близо 2000 души. На острова има население от над 15 хил. души през студения сезон, като броят му се покачва лятото.

Най-големите шведски острови (част 1)
Снимка: flickr/Jakob Andersson

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин