Какво е София графити тур? - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво е София графити тур?
Автор: Peika.bg
Какво е София графити тур?
Снимка: Sofia Graffiti Tour

Искате ли да видите различното лице на София?

То е цветно, интересно, забавно и ви чака зад следващия ъгъл! София графити тур“ ще ви помогне да го откриете. Цветан Бизев и колегите му ще ви отведат до най-необикновените и впечатляващи сцени на улично изкуство в столицата. Ще ви разкажат любопитни истории и ще ви помогнат да видите познатия град от една по-шарена перспектива.


Цветан е на 28 години и от 14-годишен се увлича по уличната култура. Негова е и идеята да създаде обиколки на София, в които да представя най-интересните и значими творби в града.

- Какво е Sofia Graffiti Tour и за какво се бори?: )

- Sofia Graffiti tour е туристическа обиколка на столицата, представяща я от цветната ѝ страна. Градът е пълен с изкуство. Ние даваме нов поглед върху София. Искаме да покажем на гостите и жителите на столицата високото ниво има местната графити и стрийт арт сцена.

Какво е София графити тур?
Снимка: Sofia Graffiti Tour


- Как ти хрумна да създадеш тези обиколки?

- Идеята дойде от една млада дама Елена Николова. Тя ми разказваше за нейните пътешествия из далечни страни, чийто улици са изпълнени със стрийт арт и графити. Сподели ми, че иска подобно нещо да се случи и в България. Аз поработих върху маршрута и така вече имаме Sofia Graffiti Tour.

- Кои са твоите „съучастници“ в проекта?

- Заедно с мен в графити тура са две дами – Хриси и Хана. Техният ентусиазъм и поглед върху графитите на София допълват екипа на гидовете. Заедно с тях е брат ми Николай. От друга страна с нас са и Крис и Дани. Те имат опит в работата на туристически обиколки и ни осигуряват необходимите познания за цялостната организация.

Какво е София графити тур?
Снимка: Sofia Graffiti Tour


- Какво правите по време на обиколките?

- Sofia Graffiti Tour е пешеходна разходка в центъра на София. По време на нея говорим много за историята на графитите в България, различните стилове, също и за имена от нашата сцена. Разбира се, има и изненади, които само участниците в тура ще разберат.

- Кой може да се включи във вашите обиколки?

- Всеки е добре дошъл. Турът е подходящ за всякакви възрасти.

- Разкажи ни някоя забавна история, която си запомнил от туровете, които организираш?

- По време на тура едно момиче ме спря и ме попита: „Защо това дете, нарисувано на стената, държи така странно молива? Трябва да има причина.“ Аз отговорих, че тренира позиция на ръката, за да държи спрей в бъдеще. После се оказа, че момичето е завършило Криминалистика. И аз със интерес следях нейните обяснения, за това което разчита от стените. Сякаш за малко си разменихме ролите. За щастие момичето не беше полицай под прикритие и нямаше арестувани драскачи:)

Какво е София графити тур?
Снимка: Sofia Graffiti Tour

- Кога се запали по уличното изкуство и с какво то е по-различно от останалите видове изкуства?

- Запалих се преди повече от 10 години. Изкуство търси изява в дадено пространство. При графитите изявата е много натурална. Те са навсякъде в града и нямат нужда от рамка, за бъдат закачени и забелязани. Винаги са една крачка напред.

- Помниш ли първия си графит? Какъв беше и кога го направи?

- Пишеше Bike Wars. Bike, защото си представяхме, че правим трикчета с колелата си, a Wars дойде от една анимация – Beast wars. От там BikeWars. Съкращението BW остана име на Crew-то за няколко години. Това парче отне 3 месеца, защото си купувахме по 1 флакон на месец. Запълнено е с бяло, черен контур и червен фон. Все още съществува, 14 години по-късно, но сега е реставрирано.

Какво е София графити тур?
Снимка: Sofia Graffiti Tour

-Каква е София през твоите очи?

-София е нова, стара, развиваща се, цветна, сива, поддържана и занемарена.

- Къде са най-яките графити в столицата?

- Ще ги видите на тура. Мога да споделя кое е мястото с най-готина графити атмосфера- моста Чавдар. Влакови линии, стар мост и графити.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин