Пиксос – уникален бразилски графити стил - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пиксос – уникален бразилски графити стил
Автор: Peika.bg
Пиксос – уникален бразилски графити стил

Пиксашао се счита за оригинална бразилска форма на графити, която се заражда през 80-те в Сао Пауло като резултат от репресивния режим в страната между 30-те и 50-те години на 20-и век. В днешно време от политическите послания не е останало нищо, а „пиксос“ е начин, по който младите търсят начин да бъдат забелязани и да оставят следа.

Пиксос приличат на обичайните тагове в графитите, но имат по-особена история. Формата на буквите прилича на тази при скандинавските руни. Това е свързано с метъл културата, защото феновете на този стил в музиката са правили първите пиксос, за да наподобяват логата на банди като Iron Maiden и Slayer.

36122

Съществува и микс от пиксо и традиционни графити, известни в Южна Америка като „грапиксо“, които представляват пиксо, но с добавени с ясни очертания или няколко линии в различни цветове.

36121

Любопитното по отношение на пиксашао е, че не буквите и стилът са толкова важни, а къде те са поставени. Най-запалените пиксадори държат да изписват пиксосите си на места, които са високи и трудно достижими, което прави заниманието им изключително опасно. Заради това, те взаимно се уважават и не драскат върху пиксосите на други пиксадори.

36123

Пиксашао се разпространява и извън Южна Америка, като такъв тип графити могат да бъдат видени в САЩ, както и в Европа - Франция, Испания и Италия. Много артисти, които не са пиксадорес, го използват стила в работата си, а дизайнери го изучават и се опитват да го налагат в бразилския корпоративен дизайн.

36118

36120

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин