Какво можете да видите в Одрин? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво можете да видите в Одрин?
Автор: Елена Исаева

Одрин е турски град, който се намира на около 17 км от границата с България. Това е много честа дестинация особено за пазаруване, защото цените са по-ниски, по-скоро курса на лирата е нисък и за нас излиза доста изгодно да се пазарува там.

Да обаче Одрин не е само пазари, локуми и баклваи. Той е много повече. Има доста места, които може да посетите и пак да ви остане време за малък пазар. Градът е интересен и доста добре поддържан в последните няколко години.

Какво можете да видите в Одрин?
Снимка: Елена Исаева

Ето и няколко места, които не бива да пропускате, докато сте в града.

Какво можете да видите в Одрин?
Снимка: Елена Исаева

Джамия Селимие е основната забележителност на града.Тази джамия, която доминира в хоризонта на града, е построена на малко по-висок хълм спрямо околността. Гледана отвън, джамията създава впечатление, че не е толкова голяма, поне докато се доближавате до нея.

Грандиозно произведение на Мимар Синан, османски архитект от 16-ти век, Селимие обикновено се счита за зенита на османската архитектура и е включено в списъка на световното наследство от ЮНЕСКО през 2011 г. Самият Синан счита тази сграда за своята най-добра работа.

Куполът на сградата, който виси над основната зала, огражда огромно пространство, което придава на мястото невероятна атмосфера и широта, е имал най-голям диаметър (31,28 м) от всички куполи в света в продължение на няколко века.

Друго място, което не бива да пропускате е Македонската кула. Единствената непокътната кула на градските стени на Одрин, наречена като такава може би защото грубо наблюдава посоката на Македония, или поради предишната дефиниция на „Македония“, която се простира чак до Одрин. Кръгла и здрава кула, която не е различна от Бялата кула на Солун, освен цвета й, а до нея е последната видима част от градските стени, сега заобиколена от добре озеленен парк. Възможно е да влезете в самата кула, но е невъзможно да се изкачите нагоре.

Кулата се намира в задната алея, така че докато сте близо до Üç Şerefeli, огледайте се на върха на сградите, за да видите знамето на кулата от червена тухла, ако не можете да я намерите точно. Сградата е служила и като часовникова кула до 1953 г., когато горната ѝ част  е била разрушена поради опасността от срутване. Посещението е безплатно.

Освен това в Одрин има доста интересен музей на здравето, който през последните няколко години е доста посещаван. Не пропускайте разбира се да направите традиционния пазар, но и да опитате турско кафе в някое от кафенетата в центъра. На едната централна улица има красив фонтан, който е едно от най-фотографираните места в града.

Какво можете да видите в Одрин?
Снимка: Елена Исаева

Отидете и до стария квартал. Местните го наричат Калейчи (Kaleiçi), т.е. „ограден град“, това е най-старата част на града, въпреки че градските стени и портите са изчезнали отдавна. Построена в решетъчен план след голям пожар в края на 19-ти век, главната артерия на тази част е Maarif Caddesi, която се намира на две пресечки на запад от Saraçlar Caddesi. По страничните улици и самата Маариф са разположени редица сложни дървени къщи, стените на които са с изключително деликатна ръчна работа, въпреки че някои са изоставени. В единия край на улицата е Голямата Синагога.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин