В Одрин, но не на пазар - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Одрин, но не на пазар
Автор: Peika.bg
В Одрин, но не на пазар

През последните няколко години, Одрин стана любимо място пазаруване на българите. Близостта до България, ниските цени и разнообразието от стоки, по одринските магазини и пазари, направиха града най-популярната дестинация за еднодневен туризъм.

Много от туроператорските компании предлагат еднодневни „шопинг екскурзии“, като в някои градове, като Пловдив или София такива се организират всяка събота. Така всеки уикенд центъра на Одрин се изпълва с българи, а българската реч (и музика) се чуват от всеки ъгъл. 

Въпреки славата си на място за пазар Одрин може да предложи много повече на своите посетители. Ако все пак решите да посетите града, но не с цел пазаруване, то не отивайте в събота. Някой от делничните дни е добър избор, за всеки който желае да почувства истинската и автентична атмосфера на града.

Одрин е първата столица на Османската империя на Балканите. От него тръгва териториалната експанзия на османците, които в следващите векове, ще завладеят територии, достигащи до Австрия. Въпреки, че градът е сравнително малък, той крие богато културно и историческо разнообразие.

В Одрин, но не на пазар

В периода на Османската империя Одрин е дом на няколко религиозни общности, сред които евреи, българи, гърци и италиански търговци. Свидетелство за това са и храмовете, които тези общности издигат. Днес в Одрин всеки може да посети двете български църкви, а при късмет да надзърне и зад вратите на Италианската църква, намираща се на минути от главната търговска улица на града. От тук изброените храмове безспорната перла е Одринската синагога. Възстановен с големи тържества през 2015 година, храмът напълно изоставя окаяният и запуснат през предходните десетилетия вид. От 2017-та година на входа на храма е поставена и свещена мезуза. Дори да не сте юдеи може да целунете пръстите си и да ги допрете до свещения обект за здраве и късмет. Неочаквана изненада за посетителите на синагогата е и музеят на занаятите, който се помещава в пристройка към храма. В него може да откриете ръчно изработени кожени, керамични или текстилни изделия на местни майстори.

В Одрин, но не на пазар

Само на две минути от Селимие джамия се намира малко известния и посещаван градски музей. Срещу символичният вход от една турска лира, посетителите получават телефон, с който могат да сканират QR кодовете на залите, а с това да чуят беседа на български. В музеят всеки гост може да направи виртуална разходка в Селимие или да опита да пише на стогодишна пишеща машина. Посетителите могат да вземат, това което е излязло изпод старите клавиши на машината и да отнесат със себе си един страхотен и необичаен спомен. При хубаво време може да се отбиете в затворения вътрешен двор на музея и да пиете чай.

В Одрин, но не на пазар

Друга много интересна забележителност в Одрин са мостовете на реките Тунджа и Марица. Заради притоците, които се вливат в тях течението им е по-бързо, а коритата пълни. Самите мостове са в типичния за османското строителство стил, изградени от големи каменни блокове, с арки и каскади. Около мостовете може да намерите многобройни кафенета и ресторанти, в които да отдъхнете и да се насладите на гледката на реката, мостовете и Селимие джамия в далечината.

Освен исторически и културни забележителности Одрин предлага и изобилие от ресторанти с традиционна храна. За тези, които искат да усетят и друго автентично преживяване, то улица Газетеджи Мохамед Карагьоз е правилното място. Малкият сокак е перпендикулярен на покрития базар на главната търговка улица Сарачлар. На разстояние от няколко десетки метра се разположени кафенета и барове. В топлите летни вечери има жива музика на открито, а ако посетите никой от баровете през зимата, то живата музика се пренася вътре, а танците са задължителни.

За българите Одрин е привидно близък, но все още непознат. Той може да предложи на всекиго по нещо. Градът е много повече от рай на евтините стоки. Всеки, който има очи би открил и нещо от себе си, би могъл да си създаде хубав спомен.

Автор: Мария Петрова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин