Какво можете да видите в Рабат? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво можете да видите в Рабат?
Автор: Елена Исаева

Рабат, столицата на Мароко, е очарователна дестинация, която безпроблемно съчетава богатата си история с модерността. С множество исторически обекти, оживени пазари и културни преживявания, Рабат предлага на посетителите уникално и обогатяващо изживяване при пътуване. Ето един поглед към това, което можете да видите и правите в Рабат:

1. Касба на Удаите:

Какво можете да видите в Рабат?
Снимка: pixabay.com

Започнете своето изследване на Рабат в Касба на Удаяс, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Тази древна крепост е кацнала на скала с изглед към Атлантическия океан и река Бурегрег. Неговите тесни, криволичещи улици са облицовани с бели и сини сгради, създавайки живописна обстановка.

2. Кулата Хасан:

В непосредствена близост до Касба ще намерите кулата Хасан, незавършено минаре на джамия, която е била предназначена да бъде най-голямата в света през 12 век. Кулата е символ на историческото значение на Рабат.

3. Мавзолеят на Мохамед V:

На кратка разходка от кулата Хасан ще се натъкнете на мавзолея на Мохамед V. В тази великолепна структура се помещават гробниците на крал Мохамед V и неговите синове, крал Хасан II и принц Мулай Абдала. Зашеметяващата архитектура на мавзолея е знак на почит към мароканското майсторство.

4. Кралският дворец на Рабат:

Въпреки че самият Кралски дворец не е отворен за обществеността, неговият монументален вход и околните градини си заслужава да бъдат посетени. Сложната архитектура и масивните врати са свидетелство за кралската история на Мароко.

5. Некрополът на Чела:

Само на кратко разстояние с кола от центъра на града, Chellah е древна римска руина, превърната в некропол. Разходете се из руините и се насладете на спокойните градини, обитавани от щъркели, които гнездят по старите стени.

6. Андалуски градини:

Какво можете да видите в Рабат?
Снимка: pixabay.com

Разположени в сърцето на града, Андалуските градини предлагат спокойно бягство от шума и суетата. Можете да релаксирате в тези красиво озеленени градини, заобиколени от екзотични растения и фонтани.

7. Медина на Рабат:

Разгледайте тесните улички и оживените пазари на медината на Рабат. Тук можете да пазарувате традиционни марокански занаяти, текстил и сувенири и да опитате автентична мароканска кухня в местните заведения за хранене.

8. Музеят на Мохамед VI за модерно и съвременно изкуство:

За любителите на изкуството този музей представя съвременно мароканско и международно изкуство. Самата сграда е произведение на изкуството, като нейният модерен дизайн контрастира с историческите забележителности на града.

9. Музей Oudaias:

Разположен в Касба, този малък музей предоставя представа за мароканската история и култура. Това е отлично място да научите повече за наследството на града.

10. Плажове:

Рабат може да се похвали с красиви плажове по крайбрежието на Атлантическия океан. Правете слънчеви бани, плувайте или просто се разходете спокойно по брега. Plage de Rabat и Plage de Temara са популярни опции.

11. Дар Бата:

Тази традиционна мароканска къща, разположена в сърцето на медината на Рабат, е превърната в музей, показващ марокански изкуства и занаяти, включително керамика, текстил и дърводелство.

12. Кулинарната сцена на Рабат:

Не пропускайте възможността да опитате вкусната кухня на Рабат. Опитайте ястия като тажин, кускус, пастила и пресни морски дарове в местни ресторанти и улични сергии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин