10 неща, които да видите и правите във Фес, Мароко - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които да видите и правите във Фес, Мароко
Автор: Peika.bg
10 неща, които да видите и правите във Фес, Мароко
Снимка: Unsplash

Независимо дали искате да изживеете арабска приказка или сте очаровани от геометрията и цветовете на ислямската архитектура, едно пътуване до един от най-старите градове в света ще бъде завладяващо и вълнуващо преживяване.

Град Фес е изпълнен с тесни улички, причудливи пазари и древни гробници, докато новият град е изпълнен с познатите звуци на съвременния град. Фес съчетава старото и новото, за да създаде уникална комбинация от култура и атмосфера, която наистина ще възхити всеки посетител.

Ето кои са 10-те най-добри неща, които да видите и правите във Фес:

1. Кожарска фабрика Шуара

Фес е известен с цеховете си за кожа и кожени изделия, а цехът за кожа Шуара е най-старият цех за кожа в света. Процесите и процедурите от Средновековието все още са запазени в начина, по който работи кожарската фабрика Шуара. Посещението на кожарската фабрика ще бъде просветляващо културно преживяване и дори можете да си тръгнете с някои уникални кожени предмети. Бъдете готови за силни миризми и носете шал, за да покриете носа си, но не позволявайте това да ви попречи да разгледате това интересно място.

2. Funduq al-Najjariyyin

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Andrea Ticca (@ticcandr)

Funduq се намира в центъра на Старата медина. Намира се на мястото на фонтана Nejjarine, който е бил традиционен фонтан, който е осигурявал вода за пътници и търговци, които са минавали през града. Funduq е ярък пример за архитектурата на Riad, особено в Мароко. Днес това е частен музей и си заслужава да бъде посетен, за да оцените гостоприемния характер на традиционната мароканска култура, както и изключителната архитектура и дизайн.

3. Джамията Al Quaraouiyine

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Melis Terzioglu (@melisterzioglu)

Ислямската история и култура с право се гордее с Al Quaraouiyine, която е построена през 859 г. сл. Хр. от жена на име Фатима ал-Фихри. За посетителите е очарователно да научат, че Al Quaraouiyine се смята за един от най-старите университети в света. Сега е джамия, която не е отворена за туристи, но библиотечната част е достъпна. Близките ресторанти също дават прекрасна панорамна гледка към двора на джамията и така може да се изживее, без да се влиза вътре.

4. Гробници на Меренидите

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Esra Öztürk (@esrakarahindiba)

Гробниците на Меренидите са разположени на върха на хълм над Фес и дават невероятна гледка към Старата медина. Можете да се изкачите тук за спиращи дъха гледки по залез слънце. Това е мястото, където са били положени телата на султаните и кралското семейство от династията Маринид. Някои от гравюрите са избледнели, но все още има какво да се оцени по отношение на местната архитектура и история.

5. Тажин и местна кухня

Ако има едно мароканско ястие, което е известно по целия свят, то това е тажинът. Направено със сочно месо без кости и вкусно приготвени зеленчуци, обикновено се сервира с кус-кус. Бульонът е много ароматен и наситен с автентични подправки. Всяка хапка е божествена и пътуването до Фес не би било пълно, без да опитате това ястие в някой от местните ресторанти в стария град. 

6. Дар ел-Махзен

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Isamu Nishikawa (@uchami731)

За любителите на кралските особи и всичко величествено, Кралският дворец във Фес е място, което вдъхва възхищение и страхопочитание. Не можете да влезете вътре, тъй като е един от многото дворци в страната, които принадлежат и се обитават от кралското семейство, когато посещават града. Дар ел- Махзен във Фес не е изключение по отношение на своя блясък. Отличаващ се с огромни месингови и златни врати и великолепни плочки zellij, той е популярен фон за туристите да правят запомнящи се и красиви снимки.

7. Мела

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Anurag Sinha (@anuragksinha73)

Квартал Мела е дом на една от най-старите еврейски общности в света. Този квартал всъщност е първият в Мароко. Той датира от 15-ти век, когато султанът настанява нарастващата еврейска общност в този квартал за тяхна собствена безопасност и сигурност. Еврейската общност със сигурност процъфтява тук и има примери за зашеметяваща и внушителна архитектура в района. Еврейското население е намаляло значително, но мароканците се гордеят с историята си на съжителство.

8. Дворец Бата

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Morocco (@visit_morocco_)

Това е дворец, превърнат в музей, който показва редица традиционни артефакти. Те включват марокански плочки, бродерии и килими, които са демонстрация на майсторството и уменията на местните жители. Самата градина има колекция от прекрасни гледки, звуци и миризми под формата на прекрасни растения и дървета, както и великолепен фонтан.

9. Баб Бу Джелуд

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Oskarsson Photography (@oscarlugogarcia)

Баб Бу Джелуд е красива, декоративна порта, която се счита за главния западен вход в Старата медина. Струва си да направите няколко снимки тук и да помислите върху многото разлики между старата и новата част на град Фес.

10. Зауия Мулай Идрис II

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Safwan (@sufitography)

Zaouia буквално означава „ъгъл“ и е името, дадено на дома на всеки суфи или мистичен орден. Мулай Идрис принадлежи към един такъв орден и управлява Мароко от 807 до 828 г. Той се смята за един от основателите на Фес. Посещението на zaouia обаче е чудесен начин да видите автентичния Фес, с цялата история и мистерия, които може да предложи. След молитва, красивото арабско пеене често се чува да отеква в стаите на зауия и може да бъде чудесно вдъхновяващо преживяване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин