Тайните на Мароко - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайните на Мароко
Автор: Peika.bg

Мароко се намира само на няколко километра от брега на Европа, но животът там е много по-различен.

Мароко не само е източникът на най-вкусните мандарини в света, но и е място с вековни традиции, архитектурни шедьоври и необикновени пейзажи.

Ще ви представим няколко факта, които ще ви помогнат да оцените уникалната атмосфера на Мароко:

1. Мароко е дом на най-стария университет в света

Най-старият университет в света е основан още през 859 г. от Фатима ал-Фихри, дъщеря на богат търговец. За разлика от европейската традиция, старите арабски университети не издават дипломи от името на институцията: фокусът е бил върху изучаването от отделните ментори. Едва през 1947 г. Ал Курауюийн става "университет" в европейския смисъл на думата.

2. Има сняг в Африка

През зимата можете да карате ски, шейна, сноуборд и да правите снежен човек в Мароко. Скрит в сърцето на планината Атлас, на 46 мили от Маракеш, се намира красивият ски курорт Oukaimeden. Снегът е от декември до началото на април.

3. Огромен брой популярни филми и телевизионни сериали са заснети в Мароко

Красотата на местната природа омагьосва най-известните световни режисьори. Още от успеха на легендарния филм "Лорънс Арабия" през 60-те години на миналия век всяка година се пращат стотици големи филмови проекти в Мароко. През 1983 г. страната се превръща в дом на едно от най-големите кино студия в света: Atlas Studios. Атлас е използван за заснемане на Гладиатор, Александър, 007: Призрак и култовия телевизионен сериал "Игра на тронове". 

4. Не можете да изхвърляте хляб в Мароко 

Мароканци ядат много хляб и се отнасят към този продукт с най-голямо уважение. Семействата никога не изхвърлят остатъците от хляба, вместо това ги оставят, за да хранят добитъка. 

5. Нито пък да изливате гореща вода в мивката 

Това няма нищо общо с водопроводната инсталация. Мароканците смятат, че всички места, свързани с вода (обществени бани, канализации, мивки и др.), се посещават от духове. Изливането на гореща вода в мивката може да ядоса духовете. Затова винаги трябва да се смесва със студена вода, преди да се излее.

6. Мароко е по-близо до Европа, отколкото предполагате

Гибралтарският проток, който разделя Мароко от Европа, е широк само 10 мили. Ако застанете на брега на Мароко, можете да видите движещите се коли по испанското крайбрежие. 

7. Вие не можете да откажете месни ястия в Мароко

В Мароко месото и чайът играят важна роля във взаимоотношенията между госта и домакина. Отказването на месо се счита за акт на грубост. Също така, не трябва да ядете с лявата си ръка, защото тази ръка се смята за "нечиста". Трябва да се храните само с дясната си ръка. 

8. Черен дроб вместо сърце

В Мароко символът на любовта не е сърцето, а черният дроб. Смята се, че здравият черен дроб подпомага храносмилането и насърчава благосъстоянието. Фразата "че сте завладели черен дроб" е доказателство за любов.

9. Растението, чието дърво се използва за декориране на интериора на автомобилите "Ролс-Ройс", расте само в Мароко

Червеникавокафявата мароканска туя расте само в подножието на планината Атлас. Нейното рядко и красиво дърво се използва за производството на табла за автомобили, произведени от Rolls-Royce, Mercedes и BMW.

10. Има град в Мароко, боядисан изцяло в синьо

В Мароко има град, чиито улици и сгради са боядисани изцяло в синьо. През 30-те години на миналия век Chefououen се превръща в дом на общност от еврейски бежанци, избягали от нацистите. Тези хора пребоядисват сградите в техния свещен цвят. Съвременните мароканци усърдно продължават тази традиция: градските тротоари, пейки, огради и т.н.

11. Когато сте поканени в мароканска къща, не се възхищавайте на нещата, които виждате вътре

Ако сте поканени в мароканска къща и харесате някои от нещата, които виждате вътре, не изразявайте възхищението си на глас. В противен случай ще бъдете помолени да вземете това, което сте харесали с вас. Това се дължи на страх от зло око: мароканците вярват, че в къщите им не трябва да имат неща, които могат да предизвикат завист.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин