Какво не знаем за малките градове в България - част 2 - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за малките градове в България - част 2
Автор: Елена Исаева

Град Маджарово е следващият малък град на територията на страната. Неговото население е около 650 човека. Градът се намира в котловина, образувана от кратер на вулкан, в близост до изумително красивите меандри на река Арда, като в поледните години това е и основната забележителност, с която го свързват. Реката прави живописен пролом край Маджарово. На левия бряг на пролома, съвсем в началото се издига скалата Кован кая. Тук много редки и застрашени видове птици като черни лешояди и други, са свили гнезда и отглеждат малките си. Мястото е обявено за защитена територия. Природата в района е уникална, тук в червените варовикови скали и интересни скални образувания, има ниши, за които се разказват легенди, а реката е уникална със своите смарагдово – зелени води, течаща спокойно между високите брегове, растилаща се и образуваща малки, закътани места за плажуване. Тук можете да практикувате каякинг или само да се разхождате, гледките са красиви и завладяващи.

Тук, земите в Маджарово и около него са населявани още от древността, по времето на траките. В региона има тракийски светилища – ако тръгнете към с. Горно поле, ще се озовете до тракийската крепост и светилище Сивридикме, които датират от I век пр. н. е. Ще можете да видите останките от крепостни стени, стълби и издълбани ямки за религиозни ритуали.

Какво не знаем за малките градове в България - част 2
Снимка: Елена Исаева

 

В близост до Мадждарово и до с. Долни Главанак се намира и Кромлехът – мегалитно съоръжение от вертикални каменни блокове ползвани за култови ритуали. В близост до селото може да се види и добре запазен участък от римски път.

В Маджарово, през 1996 г. е изграден Природозащитен център Източни Родопи с финансова подкрепа от швейцарското правителство, за защита на птиците. В него има места за настаняване или, ако не отсядате за нощувка, може само да хапнете. Мястото е приятно и особено лятото в горещините е прохладно и релаксиращо.

Плиска е друг малък, но забележителен за българската история и култура град. Да не се бърка с мемориалния комплекс на старата столица. Градът има население малко повече от 900 човека, намира се в община Каспичан, област Шумен. Това е първата столица на Дунавска България през периода 681 г – 893 г.

Какво не знаем за малките градове в България - част 2
Снимка: Елена Исаева

 

Разбира се основните забележителности тук са Националният историко – археологически резерват „ Плиска “ и  Културно – историческият комплекс „ Двор на кирилицата “. Мисля, че това са места, за които всеки българин трябва да знае, а при възможност и да посети.

В района на Плиска има още редица исторически и природни забележителности, които можете да разгледате, кто например Националният историко – археологически резерват „ Мадара “, който се намира на около 20 – тина километра от Шумен. През вековете са създавани имения, дворци, пещерни светилища, крепости, манастирски комплекси и други. Най – интересния и загадъчен обект си остава Мадарският конник, който е с неизвестен автор. Със своята уникалност този средновековен барелеф е единственият запазен в Европа от периода на ранното Средновековие и благодарение на това е включен в Списъка на ЮНЕСКО като паметник на световното културно наследство. Още едно място, което ни прави изключително горди като българи и би било добре, ако го имате в списъка си на историческитв обекти за посещение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин