Какво не знаем за малките градове в България - част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за малките градове в България - част 1
Автор: Елена Исаева

В България има много известни и не толкова населени места, богати на история, архитектурни и култирни паметници и много често, намиращи се сред красивата българска природа.

Накъдето и да се отправите, винаги има какво да видите, къде да отседнете. Освен по – известните и по – големи градове, у нас има и много малки градчета, с малко население, които също са красиви и има какво да се разглежда в тях, или пък са на такова място, където може да изкарате годишната си ваканция.

Какво не знаем за малките градове в България - част 1
Снимка: Елена Исаева

Ето и някои от тях:

Мелник е най – малкият град в страната, с население 208 души. Независимо от броя на хората, живеещи там, градът има богата  и много древна история. Още през I – III век, по тези земи се е заселило тракийското племе меди. Градът е живописно разположен в югозападните поли на Пирин планина, а протичащата през него Мелнишка река, приток на река Струма, го прави още по – красив и романтичен.

Предполага се, че името му има славянски произход – думата „ мел “ означава бяла глина, с която са означени скалите, издигащи се около града. Някога Мелник е бил много развит, оживен, средище на императори в периода между I и VI век.

Интересен факт е, че през XIX век, мелнишките поклонници са давали големи парични помощи на Рилския манастир. Богатите мелнишки търговци също са го снабдявали с хранителни продукти и вещи от първа помощ, маслини, зехтин, обувки, хайвер, сапун и много други. От Мелник е купувано семе за засаждане в зеленчуковите градини на манастира.

На малката територия, която заема града, поради разположението му предимно в ниската част, в дерето, където протича реката, са събрани и запазени много исторически забележителности. Моожем да се гордеем като българи, защото Мелник е обявен за град – музей и е включен в Списъка за светоно културно наследство на ЮНЕСКО със своите архитектурни, исторически и културни забележителности.

Какво не знаем за малките градове в България - част 1
Снимка: Елена Исаева

Интерес за туристите и гостите на града представлява Кордопуловата къща или наричана също и Цинцарова къща. За да достигнете до нея трябва да се изкачите горе в най – високата част, откъдето се открива прекрасна гледка към града, притихнал край реката, с красивите старинни къщи, двете основни улици от двете страни на дерето и ромонящата приятно Мелнишка река.

Кордопуловата къща е най – голямата и най – елегантна възрожденска къща в България и на Балканите. Строена е през  1754 г. от богатата мелнишка фамилия Кордопулос или Кордопулови – чиито произход не е ясен и днес, дали е гръцки, дали български, няма сведения за това. Архитектурата и е невероятна – и отвън и отвътре. Само на едната стая има 24 прозореца със стъклописи,  има красиви лятна и зимна градини, с много цветя и зеленина.

Последният наследник на фамилията поставя началото на технологичното винопроизводство у нас, благодарение на наученото във Франция.

В подземието на къщата има лабиринт, в който се съхраняват многобройните дървени бъчви, съхраняващи виното. Като посетите къщата, непремено опитайте от виното, вкусът му е повече от превъзходен.

Пашовата къща, която е строена през 1815 г. днес е включена към историческия музей. Освен нея може да разгледате и самия музей, който е филиал на Историческия музей в Сандански.

Също можете да видите Паскалевата къща, Куртевата, Менчевата и Велевата. Всяка от тях има интересна история и показва предметите, мебелите и вещите на своите обитатели.

Има още една забележителна къща – Болярската, от която всъщност не е запазено много. Тя е построена през XIII век като резиденция на деспот Алексий Слав, а Мелник по негово време е бил столица на княжеството му.

В района на Мелник природата е уникална, с изваяните известни в цяла България и в чужбина Мелнишки пирамиди – феномени, които от 1960 г. са обявени за природна забележителност.

Разходете се в околността, посетете Роженският манстир и задължително се спрете в някоя от мелнишките изби, за да опитате от най – хуабвите български червени вина, наточени ви директно от избата, хапнете от традиционните български гозби и се насладете на почивката си.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин