Какво не знаем за малките градове в България - част 3 - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за малките градове в България - част 3
Автор: Елена Исаева

Шипка е следващият град от списъка на „ малките “, намира се в община Казанлък, Централна България. Населението на града е около 1270 души.

 

Градът е съществувал още от XI – VI век пр. н. е., с идването на траките по нашите земи. Символ за града, макар и като нахождение извън него е разбира се Връх „ Свети Никола“ или по – известен като „Шипка“, който се издига гордо на 1326 метра надморска височина. Друга забележителност е красивият, с позлатени куполи храм – паметник „ Рождество Христово “.

Какво не знаем за малките градове в България - част 3
Снимка: wikipedia.org

 

В района на тракийскта низина има още редица забележителности, с висока културно – историческа стойност обекти. Отбийте се пътьом и в град Казанлък, разгледайте историческия музей, Етнографския музей Шипка и в никакъв случай не пропускайте Казанлъшката тракийска гробница, която датира от IV век пр. н. е., а от 1979 г. е в Списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Принадлежала е на тракийския владетел Ройгос и за щастие на България, е открита през 1944 г. под могилен насип от група войници, които копаели окоп, за да се прикриват.

В гробницата са открити останки на мъж и жена, кости на кон и някои керамични и обредни съдове. Предполага се, че за съжаление е била ограбена още в древността. В последствие при пресяване на огромния слой прах са намерени още предмети, изработени предимно от злато или позлатени.

Стените и са изписани с уникални стенописи, които са известни в цял свят. Предполага се, че на някои от сцените е изобразен тракийският владетел Ройгос със съпругата си.

Болярово е следващият град от поредицата – намира се в един от екологично най – чистите райони на страната, област Ямбол, върху северните склонове на мистичната Странджа планина, на десния бряг на река Поповска. Минаващите край града реки имат кристални води, а в тях може да се види изобилие от риба. Реката, протичаща през града пълни водите на намиращия се наблизо язовир Малко Шарково.

Планинските и полупланински терени около града са добра предпсоатвка за отглеждане на лозя и овощни градини, билкови и лечебни култури. Развито е и овцевъдството, говедовъдството, пчеларството. Многобройните пасища и чистотата на района, благоприятстват развитието на екологично чисто пасищно животновъдство.

На територията на днешния град е имало живот още от времето на траките. Тракийски селища са открити в землищата на селата – Попово, Денница, Иглика, Крайново и Камен връх. Открити са следи от разработки на находища на медна руда в древността.

Бобошево е следващото градче от поредицата малки. Намира се в Западна България, област Кюстендил. Тук от далечни времена, още от IV век пр. н. е.  е било населено от древните племена дентенели. На територията на града има няколко красиви християнски паметници:

Средновековната църква „Свети Тодор“ , Бобошевски манастир „ Свети Димитър “, Късносредновековна църква „ Свети Илия “, строена през 1687 г. , Късносредновековна църква „ Свети Атанасий “, Възрожденса църква „ Света Богородица “ – тя е може би една от най – красивите и величествени възрожденски църкви в района на Кюстендил.

Има и няколко параклиса, които можете да посетите. Неслучайно наричат Бобошево, българският Йерусалим.

Всеки от тези храмове и забележителности си заслужават. Отделете им време и ги посетете.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин