Местността Узана – отправна точка за поход към Шипка - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Местността Узана – отправна точка за поход към Шипка
Местността Узана – отправна точка за поход към Шипка
Снимка: Габрово Плюс

На 22 км югозападно от град Габрово, на вододелното било на Стара планина, е разположена обширна високопланинска поляна, известна с името Узана.  

Местността е превърната в курортен комплекс, разполагащ с множество бази, където туристите могат да отседнат. Можете да стигнете до там с автомобил, като тръгнете от Габрово. Асфалтовият път, криволичещ през гората, ще ви отведе именно в сърцето на България (географския център на страната е на тази територия.) Автобуси също пътуват по този маршрут, тръгвайки от автогарата в Габрово, но трябва да проучите предварително разписанието им, в случай, че решите да ги ползвате.

По отношение на условията в курорта -  той разполага с 8 ски-писти, като общата им дължина е около 10 км. Мобилните оператори имат добро покритие, дори на повечето места е осигурен Wi-Fi.

Природата е запазила в голяма степен автентичния си вид, а освен това е и дом на много животински видове. Можете да се разходите до мястото, където според учените се намира географският център на страната ни. То е част от 100-те национални туристически обекта, включен под №19.

Вътре в местността се намира Посетителски информационен център “Узана”, където може да получите информация за маршрутите, а също и да вземете печат за посещението си. Центърът работи без прекъсване – събота, неделя и през нощта.

Местността Узана – отправна точка за поход към Шипка

През Узана минава и популярният европейски туристически маршрут Е-3, част, от който е Ком-Емине. Ако сте ентусиасти по душа и искате да изминете една малка част от него, можете  да се разходите до Шипка. Ето малко повече информация какво да очаквате от маршрута:

Ако сте с лека кола, то най удобно ще ви бъде да я оставите пред хижа Еделвайс.  Тук е мястото да споменем, че в зависимост от физическата ви подготовка, времетраенето на разходката от Узана до Шипка може да варира доста. Възможно е изминаването на маршрута, само в едната посока, да ви отнеме около 3 до 4 часа (по-бързите могат да успеят и за 2,5 часа.)

Тръгвайки от хижата, в посока връх Исполин, след около 10 минути ще видите място за отдих и табло с картата на Централен Балкан. Оттам пътят се разделя на две – за Шипка тръгнете наляво, а надясно е за връх Исполин. Озовавайки се насред вековна гора, за ориентир ще ви служи маркировката от бяло и червено. В началото на прехода ще се спускате доста продължително, след което ще стигнете до малък ручей с бистра вода. Оттук нататък следва голямото изкачване, в края на което пред вас ще се открие уникална гледка към Южна България.

Следва отново изкачване, което води до излизане на открито, по билото на планината. Прекосявайки обширна тревиста местност, ще можете да се насладите на красива гледка както към Северна, така и към Южна България. Също така в далечината ще можете да видите и финалната точка на пътешествието си – паметника на Шипка.

Местността Узана – отправна точка за поход към Шипка

Последното навлизане в гората е съпроводено от спускане, в края на което се оказвате на асфалтов път. Само след няколко минути ще сте на главния площад, където може да си закупите сувенир или пък да опитате биволско мляко.

Оттук следва голямото катерене – изкачване на около 1000 стъпала, за да видите с очите си и самия паметник. Ако имате късмет да случите ясно време, от него ще можете да зърнете река Дунав и Бяло море. Връщайки се по същия път, можете да си наберете див чесън, който расте в изобилие на по-сенчестите места.

Приятно пътешествие!

Автор: Вероника Иванова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин