Какво не знаете за надписа HOLLYWOOD - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаете за надписа HOLLYWOOD
Автор: Таня Стоилкова

Всичми сме го виждали във филми, телевизионни предавания, снимки, пощенски картички, реклами - знакът, който ви казва, че се намирате в столицата на филмовото изкуство.

Знакът Холивуд е поставен през 1923 г. и първоначално е бил Холивудленд. Идеята е била да бъде временна конструкция, само за 18 месеца, която да рекламира жилищен комплекс. Но тъй като се е застоял повече от предвиденото, историята му продължава.

През годините надписът е бил обект на вандализъм, а неподдържан и изоставен, е търпял повреди няколко пъти. Така през 1970 г. първото “О” било наполовина счупено, а третото напълно паднало. Или казано с други думи - хората виждали “HuLLYWO D”. След това знакът се възражда и става символ, който впечатлява всички посетители на Лос Анджелис.

Това, което много хора не виждат обаче, е зад гърба на знака. Стигането дотам е лесно - само с една 45-минутна разходка нагоре по хълма. А когато стигнете до върха, пред вас ще се разкрие прекрасна панорамна гледка към океана, към полуостров Палос Вердес, към центъра на Лос Анджелис, към планините на Санта Ана и останалата част от величествена Калифорния.

Въпреки че в някои филми героите лежерно си поклащат краката, седнали върху някое “О”, вие не се изкушавайте да го пробвате. Дори не докосвайте оградата, за да не създавате работа на охраната, която ще се погрижи за вас.

Когато се наситите на гледката, погледнете зад себе си и намерете пътечка, която ще ви отведе още по-нагоре, а изгледът ще е още по-невероятен. Ще стигнете до Обсерваторията, която се прочува след филма “Бунтовник без кауза”. А зад Маунт Лий (на който ще стоите вие) се намира Форест Лоун Мемориал парк - мястото на погребението на Бети Дейвис, Рони Джеймс Дио, Либерачи и други.

Любопитно:

Надписът Холивуд е възстановен след обществена кампания през 1978 г. с помощта на дарения. Всеки от дарителите е дал сумата от $27 777, която стига за изграждането на една буква. Така например буквата “H” е дарение от Терънс Донъли; “Y”- от Хю Хефнър, а третото “О” - от Алис Купър в памет на комедианта Граучо Маркс.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Истинският Типун, 23.09.2013 | 19:35
Интересно. Нямах представа за всички тези неща, които ни споделяте. Чудесна статия
Абонирайте се за нашия бюлетин