Какво представлява джет лаг и как да се справите с него? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво представлява джет лаг и как да се справите с него?
Автор: Peika.bg
Какво представлява джет лаг и как да се справите с него?
Снимка: pexels

Поддържането на последователна рутина на съня е от съществено значение за цялостното ви здраве и благополучие, но пътуването на дълги разстояния може да доведе до хаос в графика ви за сън.

 

Джет лаг е временно разстройство на съня, което се появява, когато пресичате часовите зони твърде бързо и вътрешният ви часовник не може да се справи. Когато това се случи, можете да изпитате различни симптоми, включително сънливост, безсъние, раздразнителност, неспособност за концентрация, стомашно-чревно разстройство и др. 

Ако пътувате често, да сте добре информирани за джет лага – включително симптомите, възможните лечения и съвети за превенция – може да направи пътуването ви на дълги разстояния по-лесно.

Защо се случва джет лаг? 

Когато пристигнете в нова часова зона, вашият циркаден ритъм все още е климатизиран към времето от деня, откъдето сте тръгнали. Когато това се случи, можете да изпитате симптоми на джет лаг, докато тялото ви се приспособява.

Това е временен проблем със съня, който възниква предимно, когато пътувате през повече от три часови зони. Но може да засегне всеки, който пътува през повече от една часова зона.

Освен това, има някои неща, които могат да подпомогнат появата на джет лаг, като например: липса на сън, седене за дълги периоди в неудобна поза, пиене на прекомерни количества кофеин или алкохол, променливо въздушно налягане и дишане на въздух с лошо качество.

На изток или на запад се случва по-силен джет лаг?

Скоростта, с която вашият циркаден ритъм се адаптира към новата часова зона, зависи от броя часови зони, които сте пресекли, и посоката на вашето пътуване. Обикновено пътуването на изток влошава джет лага. Някои експерти спекулират, че това е така, защото пътуването на изток е в пряко противоречие с вътрешния ви часовник, докато летенето на запад ви излага на по-дълги периоди на дневна светлина. Тази дневна светлина е това, което прави пътуването на запад по-лесно - особено защото вашият вътрешен часовник на тялото е тясно свързан с излагането на светлина (и тъмнина).

Изследователи в проучване на университета в Мериленд са използвали математически модел, за да покажат колко време ще ви отнеме да се възстановите от джет лаг въз основа на посоката, в която летите. Те открили, че ако пътувате през девет часови зони, ще ви отнеме осем дни, за да се възстановите, ако летите на запад. Но ако летите на изток, възстановяването може да отнеме до 13 дни. 

Симптоми на джет лаг

Симптомите на джет лаг не само варират от човек на човек, но един и същи човек може да изпита различни симптоми след всеки полет. Това затруднява лекарите да определят кое е свързано с часовата разлика и кое може да бъде причинено от нещо друго.

Въпреки това, повечето хора с джет лаг обикновено изпитват повече от един от следните симптоми, когато летят през три или повече часови зони:

Стомашно-чревни проблеми

Намален апетит

Безпокойство

Депресия

Умора

Главоболие

Неспособност за концентрация

Раздразнителност

Слабо представяне на физически или умствени задачи

Трудно заспиване (след полети на изток)

Ранно събуждане (след полети на запад)

Как да се лекуваме и да се справяме с джет лаг?

Тъй като джет лаг е временно състояние, няма дългосрочни лечения за него. Въпреки това, ето няколко начина, по които можете да се справите с джет лага:

Помислете за добавки и лекарства

Ако често пътувате на дълги разстояния, говорете с вашия лекар относно лекарства и добавки, които можете да приемате. Може да приемате мелатонин, както и хипонтици, но задължително трябва да бъдат предписани от лекар. 

Използвайте светлината

Една от причините за джет лаг е, че излагането ви на светлина се променя, когато пътувате през различни часови зони. В зависимост от посоката на вашето пътуване, вие сте или изложени на повече или на по-малко светлина и това може да повлияе вътрешния ви часовник.

Някои изследвания показват, че излагането на сутрешна светлина премества вътрешния ви часовник към по-ранен час, докато излагането на вечерна светлина го премества към по-късен час. 

Помислете за упражнения

Упражненията може да са последното нещо, за което мислите след дълъг полет, но изследователите смятат, че упражненията в определени часове от деня могат да нормализират циркадния ритъм. Физическата активност може да ви помогне да се отърсите от умората при пътуване и да облекчи сънливостта през деня след като сте пристигнали на местоназначението си.

Опитайте да отидете на разходка или планирайте някаква активност. Освен ако не е време за лягане на новото ви място, опитайте се да не се строполите в леглото веднага. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин