Какво разстояние можете да изминете, след като светне лампата за горивото? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво разстояние можете да изминете, след като светне лампата за горивото?
Автор: Peika.bg
Какво разстояние можете да изминете, след като светне лампата за горивото?
Снимка: pexels

Всички сме карали твърде дълго, след като светне лампата за гориво, буквално изстисквайки резервоара докрай. Макар че много хора го правят, не е препоръчително да се шофира със светеща лампа, тъй като горивото може да свърши във всеки един момент, без да има бензиностанция наблизо.

Повечето хора знаят, че не е препоръчително да се кара на резерва, но малко хора знаят точно колко километра могат да изминат преди колата да загасне оконачателно. Точното разстояние зависи от няколко фактора, включително марката и модела на вашия автомобил, вашите навици на шофиране и дали карате икономична кола или не. Няма да стигнете толкова далеч, например, в спортна кола, управлявана агресивно, отколкото в обикновена кола, управлявана внимателно.

Но ето една добра новина: имате възможността да изминете повече километри, отколкото си мислите. 

Колко далеч можете да стигнете, след като светне лампата?

Няма стандартен брой километри, които можете да изминете, когато лампата за гориво светне. Обикновено лампата светка, когато резервоарът е под 10%- 15% от капацитета си. Като цяло, след като лампата за гориво светне, е безопасно да карате около 30-40 километра с по-малко превозно средство или до 80 км с по-голямо превозно средство.

Марката или моделът на колата влияе ли върху това колко километра можете да изминете, след като светне лампата?

Да, типът кола, която имате, има значение. Естествено, зависи най-вече от обема на резервоара. Обикновено по-малките коли са с 40-литров резервоар, средноголемите са с резервоар около 50 литра, а големите превозни средства побират около 70 литра. Съответно с малко кола можете да изминете много по-малко километри след светването на лампата за гориво.

Възрастта и състоянието на колата имат ли значение?

Краткият отговор е да. Възрастта и състоянието на автомобила ще окажат влияние, както и пътните условия. Например грешки при шофиране през зимата могат да ви изложат на опасност. Студеното време значително увеличава разхода на гориво на превозното средство и ако лампата ви за гориво светне, когато е изключително студено, трябва бързо да стигнете до бензиностанция.

Лошо поддържано превозно средство, което не е получавало редовна смяна на маслото и поддръжка, изразходва горивото по-бързо. От друга страна, ако дадено превозно средство е било добре поддържано, възрастта му не трябва да оказва влияние върху разхода на гориво. 

Какво се случва, когато лампата светне?

Колата ви е на привършване на гориво и скоро двигателят ѝ ще спре. Макар че не е особено полезно да карате без гориво, нищо няма да се случи с колата ви, ако карате няколко километра до най-близката бензиностанция. Като цяло не бива горивната помпа да остава без гориво, тъй като може да изгори. Тя се нуждае от гориво, за да се смазва.

Лошо ли е да караш със светната лампа? 

Шофирането твърде дълго и твърде често с почти празен резервоар ще натовари горивната ви помпа повече от обичайното. С течение на времето рискувате и запушен горивен филтър, тъй като колата ви започва да изтегля мръсотия и отломки през двигателя си. При спешни случаи можете да карате съв светната лампа, но като цяло не е препоръчително. 

Какво трябва да направите, ако лампата за газ светне?

Има няколко неща, които можете да направите, за да сведете до минимум потенциалните щети. Първо, докато търсите бензиностанция, избягвайте да шофирате с висока скорост, за да предотвратите прегряване на двигателя. Второ, изключете всяка ненужна електроника в колата си, включително радиото, климатика и отоплението или охлаждането. Тези видове електроника не използват гориво, но могат да натоварят акумулатора на вашия автомобил, което ще съкрати времето, което имате, преди двигателят да изгасне.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин