Тибет само на няколко километра от София? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тибет само на няколко километра от София?
Автор: Александра Любова

Искате да отидете до Тибет през уикенда? Възможно е и няма да са ви нужни повече от няколко часа! Само на 35 км от София се намира единствената в България Будистка ступа.

Тръгвайки по Самоковско шосе в посока село Железница, подминавайки Бистрица, трябва да завиете за село Плана. Натам няма как да се объркате, но ви препоръчваме да повишите значително вниманието си, защото пътят не е в добро състояние.

Минавайки през село Плана, не се учудвайте ако не видите никого. Няколко пъти сме пътували до там и селото изглеждаше леко призрачно. Но това не бива да ви притеснява, продължете напред и ще достигнете до огромен паркинг, на който както предполагате няма да ви е трудно да откриете място за паркиране. Спрете колата и се заслушайте в тишината наоколо.

Липсата на множество туристи ще ви помогне да се насладите на сезона и красотата на всичко наоколо. Който и сезон да изберете ще усетите атмосферата наистина добре - ще чуете песента на птиците, ще видите полета на листата, понесени във вихър от вятъра и през пролетта ще усетите аромата на свежи цветя и диви билки.

Не далеч от паркинга ще откриете единствената в България Будистка ступа или иначе казано единствения Будистки паметник на територията на страната ни. Построен е през 2015 г. и привлича не само последователи на учението на Буда, но и много туристи и чужденци. Това е един от 700-те будистки центъра по света. 

Ступа (от санскрит – буквално „куп, насип“) е постройка с конусовиден или пирамидален силует – монументален обект на почит разпространен във всички будистки култури.

Преди будизма подобни съоръжения са изграждани на гробни могили на царе и вождове. Счита се, че за първи в будизма ступа е построена за съхранение на мощи на историческия Буда Шакямуни. По този пример започват да се строят будистки ступи – в началото за съхранение на реликви (мощи на монаси, дхарма текстове и пр.), а по-късно само като обект на религиозен култ.

Но все пак ми кажете, ако не знаете за това място, кой би предположил, че на малко над 30 км от София, сред боровите гори се крие този "монумент на щастието". Наричат го така, защото според поверието той сбъдва желанията на хората, които имат добри намерения и пази от бедствия и нещастия. 

Не са много местата, където ще имате 360 градусова гледка и то към не една, а 4 планини - Рила, Плана, Витоша и Верила. Красотата на гледката е гарантирана, независимо от сезона. Ще се насладите на един много обширен поглед към всичко наоколо. 

Не се учудвайте, че има Будистки паметник и в България, защото както знаем Будизмът е 4-тата по влияние религия в света. Бих ви посъветвала единствено да си вземете връхна дреха, за да можете спокойно да обиколите наоколо, защото сте на открито и често вятърът е доста силен. 

Наблизо е и Параклисът Свети Киприян. Той е известен във фотографските среди и нерядко можете да попаднете на хора с фотоапарати, които се опитват да го заснемат от различни ъгли. Самият храм се намира след последните къщи на Турмачка махала, под вековна бреза, а дървените орнаменти по фасадата му са това, което го прави толкова фотогеничен. Има пейки, където да седнете за почивка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин