Платото Ладах – сурова природа и будизъм в Тибет - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Платото Ладах – сурова природа и будизъм в Тибет
Автор: Peika.bg
Платото Ладах – сурова природа и будизъм в Тибет

Ладах е място, известно още като „малкия Тибет“ най-вече заради запазената тибетска култура, което се намира в най-непристъпната част на Кашмир.



Това високопланинско плато се издига на повече от 3500 м надморска височина и се намира между най-високите планински вериги на планетата – Хималаите на юг и Кулун на север. Тази любопитна и примамлива територия се причислява към индийските земи, макар географски фактически да е Тибет.

Ладах бил затворен за посещения чак до 1974 г., а в наши дни най-лесно се стига до там с полет до град Лех. Той е сравнително известна туритическа дестинация и е едно от малкото будистки места в Южна Азия. 

Платото Ладах – сурова природа и будизъм в Тибет

 
Отидете ли в това отдалечено кътче, ще се потопите в завладяващ пейзаж от високи върхове и сурова красота. Интересното е, че п
огледната отгоре, местността на моменти прилича на нещо между пуст лунен пейзаж и студена пустиня с екстремни температурни амплитуди, вариращи от -28 до 0 градуса рез зимата и от 3 до 30 градуса през лятото.

Платото е от тези места, които ще останат в съзнанието ви завинги. Неговите бистри реки и високи върхове в съчетание с красивото синьо небе ще ви потопят в мистичната атмосфера на азиатската природа. Там ще намерите още запазени будистки манастири, параклиси, храмове и и самотни ступи.

Платото Ладах – сурова природа и будизъм в Тибет


В миналото платото било важен кръстопът за търговците от тази част на континента, но сега е единствено туристическа дестинация, предлагаща всевъзможни атракции за приключенците, избрали това отдалечено място за своя дестинация. Ако сте почитатели на екстремните преживявания и близостта със съровата природа, Ладах определено ще ви допадне. Там със сигурност ще намерите множество изненади и предизвикателства, както и ще имате възможността да научите повече за будизма, който вече изчезва от южната част на Азия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин