Чидамбарам - непознатата Южна Индия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чидамбарам - непознатата Южна Индия
Автор: Peika.bg
Чидамбарам - непознатата Южна Индия
Снимка: flickr/Dinesh Kumar (DK)

Южноиндийският град със звънливото име Чидамбарам не е сред популярните туристически дестинации в страната.

В повечето случаи, когато някой отиде в Индия, се насочва към пустинните градове на Раджастан, красивите плажове на Гоа или свещената река Ганг и рядко туристите отиват в най-южните части на страната.

Важно е още отначало да отбележим, че по адрес на Индия никога не трябва да се генерализира, тъй като южната и северната ѝ част са изключително различни. Като се започне от езика и се премине през храната, облеклото, музиката и архитектурата и се стигне до танците – разликите са повече отколкото приликите. Хората, живеещи в южната част на Индия, също лесно могат да бъдат различени, тъй като са дребни, жилави и по-тъмнокожи. Характерна за жените от този регион е обецата на носа, която задължително е златна и се носи от дясната страна.

Кухнята в Чибамдарам пък се основава главно на ориза, който местните приготвят по десетки начини – с лимон, домати, тамаринд, кисело мляко и дори с кокос. Интересно е да се отбележи и че прибори не се използват – яде се с пръсти с дясната ръка, а течните храни се загребват с по-твърди.

Архитектурата на Чибандарам е изключително интересна и си заслужава да бъде видяна, като следва да се обърне внимание както на по-богатите квартали, така и на по-бедните. Разликата в размера и вида на сградите е поразителна. Съветваме ви да не се изненадвате, ако видите, че при строежа на повечето от по-бедните домове за стени и покриви се използват изсушени листа от палмови дървета.


Според легендите на местните в Чидамбарам се явява Шива Натараджа осподарят на танца), за да изтанцува Ананда Тандава (танца на космическото блаженство), като по този начин освободи света от невежество и неистини. Интересен за посещение е храмът, посветен на него, където на каменните порти, преди да влезете може да видите издълбани 108-те основни пози на класическия индийски танц.

Чидамбарам - непознатата Южна Индия
Снимка: flickr/ Varun Shiv Kapur

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин