Заплахата за езерото Никарагуа - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Заплахата за езерото Никарагуа
Автор: Стефан Стефанов

Едно от най-красивите езера в света – Никарагуанското, може много скоро да изгуби от девствената си красота. Езерото, което е дом на многобройни растителни и животински видове, ще застане на пътя на вече договорения Никарагуански канал.

Още през 2013 г. правителството на латиноамериканската държава е сключило договор за строеж и концесия на канала за 50 години с хонконгския консорциум HK Nicaragua Canal Development Investment Company (HKND). Каналът ще се простира от река Пунта Горда на Карибското крайбрежие до Брито на Тихия океан. За сумата от 50 милиарда долара компанията получава правото да стопанисва 278-километровото съоръжение в продължение на 50 години. Началото на строежа беше обявено на церемония на 22 декември 2014 г. и се очаква финализиране през 2019 г.

В същото време проблемите, които възникват около реализацията на проекта, стават все повече. Каналът ще минава през езерото Никарагуа, което е най-голямото в Централна Америка и основен водоизточник за многобройни населени места, от които около 30 хиляди души ще трябва да бъдат изселени. Каналът трябва да бъде завършен през 2019 г. но евентуалните негативни ефекти от него може да се окажат трудни за предвиждане.

Вече има опасения, че каналът ще замърси водата с токсични отпадъци и индустриални химикали, и ще намали популациите на растения и животни от региона. Никарагуанското правителство пък бе обвинено, че е прокарало сделката без да разясни рисковете на населението.

Предлагаме ви да видите снимки от Никарагуанското езеро, докато е все още творение на природата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин