Какво трябва да знаете, ако ще пътувате в Канада? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаете, ако ще пътувате в Канада?
Автор: Peika.bg
Какво трябва да знаете, ако ще пътувате в Канада?

Канада отвори границите си за напълно ваксинирани международни посетители във вторник, като им даде зелена светлина да се насладят на неналожителни пътувания в страната за първи път от март 2020 г.

Туристите се връщат постепенно, за да разгледат градовете на Канада, националните паркове, планините, островите и горите след месеци на затваряне. Но в цялата страна политиките за обществено здраве се връщат, тъй като провинциите забелязват ръст в случаите на COVID-19. Така че преди да изкопаете паспорта си и да скочите онлайн, за да резервирате полети, ето някои неща, които трябва да имате предвид, докато планирате пътуване до там.

Ето какво трябва да знаете за пътуването в Канада:

Основното изискване за влизане в Канада е пътешествениците да бъдат напълно ваксинирани. В момента Канада приема от посетителите ваксините Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Тези, които са ваксинирани, могат да пътуват безопасно две седмици след последната си доза или две седмици след еднократната им ваксина Johnson & Johnson.

Пътуващите също ще трябва да представят отрицателен резултат от COVID-19 от тест, направен в рамките на 72 часа след заминаването им-независимо от техния ваксинален статус и трябва да представят резултатите преди да се качат на полета си. Те също така трябва да предоставят доказателства за ваксинация, резултати от тестове и информация за контакт чрез мобилното приложение ArriveCAN, уеб-базиран формуляр или хартиен формуляр, в рамките на три дни след заминаването, а някои може да бъдат избрани на случаен принцип за преглед в границата, за да се оцени потенциалният им риск за общественото здраве. Тези без смартфон могат да изпратят информацията на Canada.ca/ArriveCAN и да отпечатат документа.

Могат ли неваксинирани деца да посетят Канада?

Напълно ваксинирани родители или настойници ще имат право да доведат неваксинирани деца под 12 години в Канада, но тези деца ще трябва да направят тест за COVID-19 при пристигането си.

Ще трябва ли да съм под карантина, когато пристигна в Канада?

Не, напълно ваксинираните пътници няма да се нуждаят от карантина при пристигането си. Правителството обаче посъветва посетителите да въведат двуседмичен план за карантина, в случай че длъжностните лица установят, че не отговарят на всички изисквания за пандемичната граница на Канада.

Текущо състояние локдаун в Канада

Заключванията започнаха да се отхлабват в края на пролетта, но тъй като вариантът делта се разпространява широко, някои мерки за обществено здраве са въведени и като цяло варират между провинциите и териториите, така че проверете страницата на правителствените ресурси за конкретна информация за дестинацията. Нюфаундленд, Лабрадор и Нова Скотия например изискват от посетителите да попълнят допълнителен формуляр преди пътуването си. Също така е важно да имате предвид, че някои местни общности не приемат външни посетители към момента.

Хотелите са отворени отново с усъвършенствани протоколи за почистване, а в някои региони ресторантите и баровете също посрещат гостите както на открито, така и на закрито, въпреки че някои имат строги правила за влизане. В Квебек и Манитоба, например, клиентите трябва да покажат доказателство за ваксинация, за да влязат в ресторанти, барове, фитнес зали, концерти, спортни събития и киносалони.

Пространсктвата за културни събития като музеи и театри в някои провинции ограничават броя на разрешените хора наведнъж, инсталират физически бариери и увеличават вентилационните си системи, наред с други превантивни мерки. Винаги планирайте предварително, преди да посетите, тъй като може да се наложи да резервирате билети предварително, за да влезете.

Някои провинции са възстановили мандатите за маски, включително Алберта, Британска Колумбия, Манитоба, Нова Скотия и Квебек. Саскачеван отпадна мандата си за маски и въпреки че маските не са задължителни в Ню Брънзуик, остров Принц Едуард, Нюфаундленд и Лабрадор те все още се насърчават. Така че е добра идея да опаковате маска, независимо от това къде пътувате в Канада, тъй като тя ще ви е необходима за вашия полет, а правилата могат да се променят внезапно, така че да се наложи в обществения транспорт и в някои обществени пространства.

Ако търсите по-приключенски дейности и екстремните спортове, които предлага Канада, ще се радвате да узнаете, че повечето от големите паркове са отворени, но имайте предвид, че достъпът до някои места за посетители може да бъде ограничен. Според Parks Canada „само тези места, където могат да бъдат приложени мерки за минимизиране на рисковете за здравето и безопасността, ще бъдат отворени за обществеността. Промените в услугите или дори затварянето могат да настъпят бързо с промяната на ситуацията с COVID-19”. Планирайте посещението си и проверете най-новите актуализации за вашата дестинация тук.

Ниагарският водопад е отворен за разглеждане в парк Queen Queen и повечето атракции в района са отворени, както и совалки, ресторанти и места за настаняване. Повечето туристически и велосипедни пътеки в Национален парк Банф са отворени за дневна употреба и много от къмпингите в парка приемат гости.

Сезонът на ски и сноуборд вероятно ще бъде повлиян от варианти на COVID-19, но ще актуализираме тази статия, тъй като знаем повече. Междувременно винаги планирайте предварително и проверявайте най-новите съвети за обществено здраве в Канада, тъй като правилата варират и могат да се променят с малко предупреждение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин