Какво трябва да знаете, ако скоро ще пътувате в Испания? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаете, ако скоро ще пътувате в Испания?
Автор: Peika.bg
Какво трябва да знаете, ако скоро ще пътувате в Испания?

Испания е в петата вълна на пандемията и се прилагат различни местни ограничения. Международните пътувания бяха възобновени по-рано това лято и на пътници от страни от среден до нискорисков е разрешено да влизат без ограничения.

Ако планирате пътуване до Испания тази година, ето какво можете да очаквате:

Мога ли да пътувам до Испания от ЕС?

Испания прие цифровия сертификат на ЕС за COVID-19, който улеснява връщането на свободното движение в целия блок. Това е дигитален или хартиен сертификат, който показва, че притежателят отговаря на условията за пътуване: е напълно ваксиниран (последната доза, приложена най-малко 14 дни преди заминаването), или се е възстановил от COVID-19, или има отрицателен резултат от COVID-19 от PCR или антигенен тест, направен в рамките на 48 часа от пътуването.

Ако идвате от държава от ЕС с добра епидемиологична ситуация-зона, класифицирана като зелена в светофарната система на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията-не е необходимо да представяте дигитален сертификат за COVID-19, за да пътувате до Испания.

Какво друго ви е необходимо преди да пътувате до Испания?

Всички пътници трябва да попълнят формуляр за здравен контрол чрез уебсайта или приложението на Travel Health в Испания. Той ще генерира QR код, който трябва да бъде показан при пристигане на мобилния ви телефон или отпечатан на хартия.

Какви ваксини признава Испания?

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac и Sinopharm.

Срещат ли децата ограничения, когато пътуват до Испания?

Не, децата под 12 години са освободени от изискванията за тестване или карантина.

Къде мога да си направя тест за COVID-19 в Испания?

Много държави, включително САЩ, изискват от пътниците да представят отрицателен резултат от теста за COVID-19, преди да се качат на полета си за вкъщи от международно пътуване. Тестовете за антиген струват около 30 евро, докато PCR тестовете струват около 120 евро от частно медицинско заведение.

Какви ограничения се прилагат в Испания?

Испания обикновено получава около 80 милиона международни посетители годишно. Когато на 25 март 2020 г. беше обявено извънредно положение и границите бяха затворени, туристическият сектор, който представлява около 12% от БВП на страната, буквално спря.

Въпреки че Испания прекрати тревожното си състояние през май, премахвайки националния комендантски час и ограниченията за регионални пътувания, в 17 региона на страната в сил остават различни местни ограничения. Испания е в петата си вълна от пандемията, но според местни медии към 30 август вълната достига своя връх и страната отчита тенденция към намаляване на броя на заразените и хоспитализациите през последните две седмици.

Маските вече не са задължителни по закон на открито, при условие че хората стоят на 1,5 м един от друг. Добре е винаги да носите маска със себе си, тъй като те все още се изискват в пренаселени открити пространства, в градския транспорт и в таксита, както и в закрити помещения като ресторанти, летища, супермаркети, магазини и музеи.

В цяла Испания ресторанти, кина, театри, културни забележителности и музеи са отворени с ограничения на капацитета. Забавни и водни паркове са отворени с подобрени протоколи за здраве и безопасност. Плажовете са отворени с насоки за социално дистанциране, а в някои туристически курорти се прилага полицейски час. В Майорка например плажовете са затворени от 21:00 до 06:00 ч. В Галисия посетителите трябва да представят здравна карта, за да влязат в определени заведения на закрито.

Нощните клубове отвориха врати през юни за първи път от началото на пандемията. Правилата варират в зависимост от региона, но като цяло нощните клубове могат да останат отворени до около 02:00-03:00 ч., , а в някои региони сеизисква да сте с маски.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин