Какво трябва да знаете, ако ви предстои пътуване в Гърция? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаете, ако ви предстои пътуване в Гърция?
Автор: Peika.bg
Какво трябва да знаете, ако ви предстои пътуване в Гърция?

Само хора, които могат да докажат, че са били ваксинирани срещу COVID-19, ще имат право да влизат в закрити ресторанти, барове и места за забавление в Гърция от септември.

Тъй като вариантът Delta продължава да стимулира случаите на COVID-19 в Гърция, като страната вече е в четвърта вълна от пандемията, гръцкото правителство скоро ще започне да иска от бизнеса да провери ваксинационния статус на покровителите, преди да могат да вечерят или пият на закрито. Преди това хората можеха да представят отрицателен тест, ако нямаха удара, но сега само ваксинирани покровители ще бъдат допуснати вътре. Мерките ще продължат от 13-и септември до 31-ви март, за да позволят на кампанията за ваксинация в Гърция да набере скорост.

Подобни мерки ще се прилагат и за някои мрежи за обществен транспорт; и докато хората не се нуждаят от ваксинация, за да посещават музеи, археологически обекти и театри, те ще трябва да представят отрицателен резултат от теста, за да влязат вместо тях. Правилата важат за възрастни и деца на възраст между 12 и 17 години.

Ако пътувате до Гърция скоро, ето какво трябва да знаете за новите мерки и как те могат да повлияят на вашето пътуване.

Къде трябва да покажа ваксинационния сертификат?

Ще трябва да покажете ваксинационен сертификат във всеки ресторант, бар, клуб, кафене или таверна в Гърция, ако искате да влезете вътре. Ще трябва да го представите и на места за забавление и спортни стадиони на открито. За целта ще важи и доказателство за скорошно възстановяване от вируса(през последните шест месеца), за да вечерят и пият на закрито. Ако посещавате музеи, археологически обекти като Акропола или театри в Гърция, няма да е необходимо да доказвате ваксинационния си статус, но ще трябва да представите отрицателен резултат от COVID-19, за да влезете, ако не сте ваксинирани. Този резултат може да бъде получен от бърз тест за антигенни тела в рамките на последните 48 часа. Местата също ще имат право да разрешават само ваксинирани посетители, каза здравният министър.

Ако планирате да ходите на остров в Гърция или се наслаждавате на междуградско пътуване, ще трябва да покажете доказателство за ваксинация, възстановяване или отрицателен резултат от теста за COVID-19, ако вземете лодка или се качите на самолет или на дълги разстояния автобус. Децата на възраст между пет и 12 години ще трябва да покажат отрицателен тест, направен 24 часа по-рано.Спортните клубове и спортните зали също ще изискват задължителна ваксинация или удостоверение за възстановяване от техните членове.

Къде мога да се тествам?

Тестовете са широко достъпни в Гърция и бързите тестове ще струват 10 евро за хора, които не са ваксинирани и са безплатни за хора, които са ваксинирани.

Какви ваксини признава Гърция?

Гърция приема широка гама от ваксини, включително Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Novavax, Johnson & Johnson, Sinovac, Sputnik, Cansino Biologics и Sinopharm. За да се считате за напълно ваксинирани, трябва да са изминали поне 14 дни от поставянето на втората ви доза.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин