Какво знаем за Маорите – коренното население на Нова Зеландия? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво знаем за Маорите – коренното население на Нова Зеландия?
Автор: Елена Исаева

Маорите са коренното население на Нова Зеландия и тяхната култура и история заемат значително място в идентичността на страната. Ето какво знаем за хората маори:

Маорите са полинезийски по произход и се смята, че са мигрирали в Нова Зеландия от Източна Полинезия около края на 13 век. Те пристигнаха в големи океански канута, известни като уака, които бяха щателно изработени и навигирани с помощта на небесни навигационни техники.

Какво знаем за Маорите – коренното население на Нова Зеландия?
Снимка: pixabay.com

Хората маори имат свой собствен език, Te Reo Māori, който е официален език на Нова Зеландия. Въпреки че е изправен пред предизвикателства и периоди на упадък, през последните години се наблюдава възраждане с усилия за съживяване и популяризиране на езика.

Обществото на Маори е организирано в различни iwi (племена) и hapu (подплемена), всяко със свои собствени уникални традиции, история и територии. Тези племенни връзки играят решаваща роля в социалната структура и управление на маори.

Whakapapa е маорската концепция за генеалогия и родословие, която е неразделна част от тяхната идентичност и култура. Той свързва хората с техните предци, земя и духовни връзки. Whanaungatanga, от друга страна, подчертава важността на изграждането и поддържането на взаимоотношения в общността.

Народът маори има богато и разнообразно културно наследство, което включва:

Хака: Хака е традиционен военен танц на маорите, но се изпълнява и при различни поводи, за да изрази набор от емоции, от предизвикателство до празнуване. Ka Mate haka, прочут от отбора по ръгби All Blacks, е един от най-известните.

Tā Moko: Tā moko е изкуството на традиционното маорско татуиране, при което сложни дизайни се гравират върху кожата, често върху лицето. Тези татуировки имат културно и лично значение.

Wharenui: Wharenui е традиционна маорска къща за срещи, често изящно издълбана и украсена със сложни произведения на изкуството. Той служи като място за събирания, разказване на истории и церемонии.

Маорите имат силна връзка с духовете на своите предци и естествения свят. Те вярват в духовна връзка със земята, известна като turangawaewae, която представлява тяхното чувство за принадлежност и идентичност.

Пристигането на европейски изследователи и заселници в края на 18-ти век има дълбоко въздействие върху маорското общество. Подписването на Договора от Уайтанги през 1840 г. между британската корона и различни вождове на маорите установява британския суверенитет над Нова Зеландия. Тълкуванията и последиците от договора обаче остават предмет на дебат и помирение.

Войните за земя в средата на 19 век доведоха до загуба на значителни земи на маорите, което доведе до социални и икономически предизвикателства за общностите на маори. Много маори бяха лишени от териториите на своите предци.

През 20-ти и 21-ви век има възраждане на културата и езика на Маори. Програмите за потапяне в маорски език, културните събития и образователните инициативи изиграха значителна роля за съживяването и запазването на традициите на маори.

Съвременното маорско общество е смесица от традиционни ценности и практики с модерни влияния. Хората маори са неразделна част от социалния, културен и политически пейзаж на Нова Зеландия.

Общностите на Маори продължават да се сблъскват с предизвикателства, включително различия в здравеопазването, образованието и социално-икономическия статус. Въпреки това маорите са постигнали значителни постижения в различни области, включително политика, спорт, изкуство и академични среди.

Представителството на маорите в правителството на Нова Зеландия се осигурява чрез електорати на маори и специални места в парламента на Нова Зеландия, което им дава глас при политическите решения на страната.

 

Културата на маорите, със своите дълбоко вкоренени традиции и уникален светоглед, е жизненоважна част от идентичността на Нова Зеландия. Усилията за запазване и честване на наследството на маорите са от съществено значение за продължаващото признаване и оценяване на техния принос към културата и обществото на страната. Историята на народа маори е история на устойчивост, културно възраждане и трайна връзка със земята и техните корени на предците.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин